Olivier Rul (schepen voor sport), Liesbeth Verstreken (burgemeester), Katrien Schryvers (schepen voor welzijn, gezondheidsbeleid en communicatie) ©  gemeente zoersel

Gemeente daagt inwoners uit om rond de wereld te stappen, en stuurt gemeentepersoneel ‘te voet’ naar Benin

Zoersel -

De gemeente & ocmw Zoersel neemt deel aan het project 10.000 stappen van Gezond Leven en Sport Vlaanderen. Ze dagen hun inwoners uit om elke dag voldoende te bewegen en zo tegen het einde van het jaar de wereld rond te stappen.

Kristin Matthyssen

Veel bewegen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Want gemiddeld brengen we tot acht uur per dag al zittend door.

“Regelmatig bewegen zorgt voor een betere levenskwaliteit. Het voorkomt ernstige ziekten, geeft ons minder stress en ons energiepeil krijgt een boost. Daarom willen we dat onze Zoerselaars de komende periode meer bewegen”, vertelt schepen voor welzijn, Katrien Schryvers (CD&V).

“Iedereen zoekt weleens excuses om niet te bewegen”, vertelt Olivier Rul (Open Vld), schepen voor sport. “Ofwel is er geen tijd, is het te koud of gaat het misschien wel regenen. Maar bewegen wil niet zeggen dat er intensief gesport moet worden. Daarom doen we mee aan de campagne 10.000 stappen van Gezond Leven en Sport Vlaanderen.”

In totaal daagt de gemeente Zoersel haar inwoners uit om zo’n 40.000 kilometer - oftewel 53.333.333 stappen - te doen tegen het einde van het jaar. Via 10000stappen.gezondleven (https://10000stappen.gezondleven.be) kunnen Zoerselaars zich registreren en lid worden van de groep ‘gemeente & ocmw Zoersel’ (https://10000stappen.gezondleven.be/groep/gemeente--ocmw-zoersel). Elke dag moeten inwoners hun aantal stappen registreren in hun profiel. Deze stappen tellen dan automatisch mee in de groep”, vertelt de schepen.

Wegwijzers

De inwoners van Zoersel staan er niet alleen voor. Zo vinden ze op verschillende plekken in de gemeente wegwijzers terug met het aantal stappen naar gemeentelijke locaties. Maar ook op café, op restaurant of gewoon naar de winkel gaan, zal hen eraan herinneren om wat meer te bewegen. “En alsof dat nog niet genoeg is, delen we tot het einde van het jaar elke week een beweegtip op de gemeentelijke Facebookpagina om zo heel de wereld rond te kunnen stappen”, besluit Katrien Schryvers.

Ook het gemeentepersoneel zal het geweten hebben. Het gemeentebestuur daagt hen namelijk uit om tot het einde van het jaar in totaal 6.900 kilometer te wandelen, exact de afstand tot Bohicon – een gemeente in het Afrikaanse Benin waarmee de gemeente sinds 2011 een stedenband mee heeft. Als het personeel in de opdracht slaagt, trakteert het gemeentebestuur hen op een ontbijt.

Cindy Van Paesschen, de vorige schepen van welzijn die nu als onafhankelijke in de oppositie zetelt, wijst erop dat het grootste deel van het project onder haar bevoegdheid al was opgestart, zoals de wegwijzers. “Alleen dat digitaal luik van registratie nog niet. Een kleine bedanking of vermelding naar de voorganger was toch mooi geweest”, vindt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER