Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

‘Niet onschuldig voor hun ontwikkeling’: verzet tegen voorstel Vandenbroucke voor mondmaskerplicht vanaf 9 jaar

‘Niet onschuldig voor hun ontwikkeling’: verzet tegen voorstel Vandenbroucke voor mondmaskerplicht vanaf 9 jaar
Beeld Photo News

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een mondmaskerplicht vanaf 9 jaar en een strengere controle op de huidige maatregelen. De Vlaamse ministers van Jeugd en Onderwijs zien zo’n verplichting echter niet zitten.

“Ik ben voor een ingrijpende maatregel op het vlak van mondmaskers”, klinkt het. “Ik vind dat we overal binnen, waar je geen afstand kan houden, het mondmasker moeten gebruiken en ik ga voorstellen dat dit gebeurt voor kinderen vanaf 9 jaar.” Kinderen zijn volgens de minister immers ook vaak besmet en ze kunnen ook oudere mensen besmetten.

Dat voorstel stuit echter op heel wat kritiek. Onder meer bij Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Volgens Dalle is het geen goed idee om kinderen vanaf 9 jaar te viseren. “De situatie vandaag is natuurlijk ernstig, maar we merken bij kinderen dat die zeer zelden heel ziek worden. Zij zijn niet degenen die de zorg en de ziekenhuizen belasten. We moeten in eerste instantie naar onszelf, naar volwassenen, kijken.”

“Bij kinderen van die leeftijd, die nog volop bezig zijn met hun spraak te verbeteren, is een mondmaskerplicht iets wat niet onschuldig is en waar we echt wel voorzichtig mee moeten zijn. Ik denk dat men soms onderschat wat de impact is van zoiets op kinderen”, aldus Dalle. “In hun ontwikkeling is zo’n mondmasker een extra barrière. Vandaar vraag ik om daar voorzichtig mee te zijn en om die maatregel pas te nemen als alle andere niet voldoende blijken te zijn.”

Dalle vindt het bovendien “storend dat elke keer als er problemen zijn met het virus, men onmiddellijk gaat kijken naar die kinderen en de jongeren”. “Wat hier voorligt, is een veralgemeende mondmaskerplicht vanaf 9 jaar. Dat is disproportioneel. De kinderen hebben net als iedereen een zware periode achter de rug. Anders dan bij volwassenen is dat zij in volle ontwikkeling zitten”, klinkt het.

Onderwijs

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen Vandenbrouckes voorstel. “Kinderen vanaf het derde leerjaar zeven uur per dag een mondmasker laten dragen heeft een enorme impact op die kinderen en op hun leerproces. Anderzijds daalt de doeltreffendheid van de maatregel naarmate de leeftijd daalt, omdat mondmaskers enkel zin hebben als ze ook goed gedragen worden”, zegt Weyts.

Daarenboven heeft het onderwijsveld nog maar net strengere maatregelen genomen, zowel op vlak van minder fysieke contacten als op vlak van ventilatie. Zo worden CO2-meters de facto verplicht in de allerlaatste scholen waar ze nog niet gebruikt worden. Deze nieuwe maatregelen zijn amper 2,5 dagen van kracht, klinkt het.

“We kunnen toch niet maken dat we na de succesvolle vaccinatiecampagne plots strenger gaan zijn voor kinderen dan ooit tevoren. Strenger zelfs dan tijdens de lockdown, want zelfs toen was er geen mondmaskerplicht voor kleine kinderen. Als we daarentegen één maatregel snel willen ingevoerd zien, dan is het wel de derde prik voor het personeel van het basisonderwijs”, stelt de minister. 

Pas én masker

Vandenbroucke wil ook op activiteiten waar gecontroleerd wordt met de coronapas, inzetten op de mondmaskers. “Het is echt een en-en-verhaal: coronapas én mondmasker. Dat vind ik heel essentieel.”

Voor het beperken van de sociale contacten in de privésfeer - zoals in Nederland waar je nog maar vier mensen thuis mag ontvangen - is hij niet te vinden. “We gaan dit weekend alle puzzelstukken bij elkaar leggen”, klinkt het. “We hebben maandag een belangrijke vergadering van het federale kernkabinet. Daar gaan we knopen moeten doorhakken. Maar ik twijfel eraan of we terug moeten naar hele strakke regeltjes voor private contacten. Mensen moeten wel weten dat ze zeer voorzichtig moeten zijn, zeker oudere mensen. Maar ik zou willen dat we nu vooral zeer duidelijke regels hebben rond mondmaskers, ook op evenementen waar de coronapas gevraagd wordt.”

Vandenbroucke vindt ook dat er stevig gecontroleerd moet worden op de huidige maatregelen. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de coronapas”, zegt hij. “In fitnesscentra, op café of restaurant en op evenementen moeten burgemeesters er met hun politie op toezien dat de regels nageleefd worden.”