Uitslaande brand in leegstaand kasteel van Paul Gheysens in Wijnegem: “Oorzaak voorlopig nog onduidelijk”

Deurne/Wijnegem -

Zaterdagavond is er een hevige brand ontstaan in het leegstaand kasteel van Antwerp-voorzitter Paul Gheysens in Wijnegem. Dat het kasteel zo afgelegen ligt en er weinig blusvoorzieningen in de buurt zijn, bemoeilijkte het blussen. Hoe de brand ontstaan is, is voorlopig onduidelijk.

nelo

Rond 17.40u kreeg Brandweerzone Antwerpen een oproep over een brand in een kasteel op de Ertbruggelaan in Wijnegem. “Een omstander had rook en vuur zien komen uit het kasteel”, vertelt Marie De Clercq van Brandweerzone Antwerpen. “Onze ploegen zagen al vanop de grote baan een oranje gloed van de brand”, zegt De Clercq. Het gaat om een zeer uitslaande brand, ontstaan op de eerste verdieping.

© BFM

Het vuur blussen was voor de brandweer geen gemakkelijke klus. “Omdat het kasteel zo afgelegen ligt, tussen velden, was het moeilijk om water te vinden. Daarom hebben we extra watertankwagens meegestuurd.” Rond 19 uur raakte de brand onder controle. Hier en daar nog enkele smeulbrandjes. Een brandweerploeg bleef een hele nacht ter plaatse om na te blussen.

Het kasteel was gelukkig onbewoond. De ruimtes werden wel gebruikt als kantoorruimte.

Vandalisme?

Hoe de brand ontstaan is, is voorlopig onduidelijk. “Onze collega’s (red. de politie) en de recherche zijn gisterenavond ter plaatse geweest”, vertelt Jessy Spoelders, woordvoerster van Politiezone Minos. Ook het labo is ter plaatse geroepen. “Hoogstwaarschijnlijk zal een branddeskundige worden aangesteld. Hij zal moeten onderzoeken of de brand accidenteel of kwaad opzet was. Voorlopig sluiten we geen enkele piste uit.”

© BFM

Eerder getuigde een buurtbewoner aan onze krant dat hij zaterdagmiddag ruiten heeft horen inslaan. De man ging kijken en zag zeven jongeren met vijf fietsen en twee steps in de buurt van het kasteel staan. Hij zegt meteen de politie te hebben gebeld. “Zowel bij Politiezone Antwerpen als bij ons is geen oproep binnengekomen, maar we nemen deze informatie wel mee voor verder onderzoek”, zegt Spoelders.

De voorbije jaren was het kasteel meer dan eens het doelwit van vandalen. In maart werden vijf jongeren, waarvan drie minderjarigen, door de politie betrapt toen zij ramen van de stallen achter het kasteel hadden ingegooid. “Er moet dringend meer preventie en assistentie komen voor oud erfgoed dat onbewoond is”, reageert de buurtbewoner.

Paul Gheysens. ©  carlo coppejans

Vorig jaar gekocht

Het kasteel Ertbrugge stond sinds 2019 te koop voor 4.950.000 euro tot ondernemer Paul Gheysens het vorig jaar kocht. Het is niet bekend hoeveel Gheysens uiteindelijk betaalde.

LEES OOK: Antwerp-voorzitter Paul Gheysens koopt kasteel Ertbrugge in Wijnegem

De aankoop was een unieke opportuniteit, zei Gheysens toen in onze krant. “Ik was blij dat ik het kon aankopen, ja. Ik zocht al lang iets moois in de buurt van het stadion. Dit kasteel had alles: het ligt dichtbij en het is prachtig. Bovendien was het zeer goed gerenoveerd en onderhouden door de vorige eigenaar. Het is een juweeltje, dat alleen wat opfrissingen nodig had. Met minimale inspanningen hebben we het nog mooier kunnen maken.”

Het kasteel ligt in de bossen tussen Deurne en Wijnegem, op een boogscheut van het Bosuilstadion. Het maakt deel uit van een groen gebied van ongeveer anderhalve kilometer lang dat vanaf het stadion via de Bremweide tot aan het kasteel leidt.

©  BFM

©  BFM

©  BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen