Jan Jambon erkent dat er een vertrouwensprobleem is binnen zijn regering

Jan Jambon ©  BELGA

De manier waarop Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de milieuvergunning voor de gascentrale in Vilvoorde weigerde, blijft nazinderen binnen de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon (N-VA) erkent dat er een vertrouwensprobleem is in zijn ploeg.

Bron: radio 1, vrtnws

Vlaams minister-president Jan Jambon vertrekt zondag voor een meerdaags bezoek aan Spanje, waarin hij Baskenland en Catalonië zal bezoeken. In de marge daarvan gaf hij een interview aan VRT Radio1 waarin hij moest erkennen dat er sinds vorige week iets misloopt in zijn Vlaamse regering.

Dinsdagavond maakte de Vlaamse minister voor Omgeving, Zuhal Demir, plots bekend dat ze geen vergunning zal geven voor een gascentrale in Vilvoorde. Die gascentrale is nochtans cruciaal voor de kernuitstap die de federale regering nastreeft.

Niet zozeer die beslissing, maar wel de manier waarop zette kwaad bloed bij de coalitiepartners in de Vlaamse regering. Open VLD en CD&V zitten ook immers ook in de federale regering. Zeker toen bekend raakte dat Demir haar beslissing al op 29 oktober zou genomen hebben, maar dat ze pas anderhalve week later communiceerde. En dat ze al die tijd naliet haar coalitiepartners in te lichten.

LEES OOK. Niet alleen oppositie kijkt met open mond naar beslissingen Demir rond gascentrales, ook bij coalitiepartners is er gemor: “Ze gedraagt zich als Romeinse keizer”

Jan Jambon erkent nu dat de manier waarom Demir tewerk gegaan is, spanningen veroorzaakt in zijn ploeg. “Wat ik wel aanvoel is dat er een probleem is met de stijl en communicatie van bijvoorbeeld collega Demir”, verklaarde Jambon aan Radio1. “En als dat leidt tot een vertrouwensprobleem binnen de Vlaamse regering - we hebben het daar vrijdag uitgebreid over gehad - dan is het mijn taak om dat vertrouwen te herstellen, en ik zal die ook opnemen.”

LEES OOK. Zelfs Jan Jambon viel uit de lucht toen ze vergunning gascentrale weigerde: deontologische code moet Zuhal Demir (N-VA) weer in het gareel krijgen

Zaterdag had ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert het in een interview met Radio 1 al over de manier waarop Zuhal Demir de zaak had aangepakt. “Ik denk dat daar een probleem van vertrouwen is als een minister zo’n belangrijke beslissing neemt zonder de collega’s van CD&V en Open VLD, of zelfs de eigen ministers van N-VA, in te lichten. Ik denk dus dat Jan Jambon wat werk zal hebben met het herstellen van het vertrouwen.”

Egbert Lachaert ©  ISOPIX

Lachaert: “zeer blij met signaal van Jambon”

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is naar eigen zeggen zeer blij met het signaal van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Dat zei hij in De Zevende Dag op Eén. “De beslissing is die van minister Demir alleen, maar de communicatie, hoe dit tien dagen in de schuif is blijven liggen als je aan het onderhandelen bent over een klimaatplan, dat is geen detail om dat niet te zeggen.”

“Dit kan zich niet blijven herhalen”, vervolgde Lachaert. “Het is een collegiale regering, dan moet je ook met elkaar spreken als je een bepaalde richting uit gaat in cruciale dossiers.”

“Dit kan zich niet blijven herhalen”, vervolgde Lachaert. “Het is een collegiale regering, dan moet je ook met elkaar spreken als je een bepaalde richting uit gaat in cruciale dossiers.”

Coens voelt plaatsvervangende schaamte

Ook CD&V-minister Joachim Coens kwam zondag aan het woord. Hij voelt naar eigen zeggen nog steeds plaatsvervangende schaamte. “Energie en klimaatbeleid zijn ernstige materies, om daar wat profilering op te houden...”

Lachaert vindt dat er iets moet veranderen aan de structuur van het land, om bijvoorbeeld te vermijden dat België nog eens op een klimaattop arriveert zonder gezamenlijk plan. “Wat er ontbreekt in onze federale structuur, en dat kan niet blijven duren, is dat we naar een staatshervorming moeten gaan waar uiteindelijk iemand de scheidsrechter speelt. Als het gaat om engagementen, kan het niet zijn dat België daar zonder standpunt moet landen dat niet gedragen is (op de klimaattop in Glasgow, red.).”

Voor Lachaert kan enkel de de federale overheid die scheidsrechtersrol op zich nemen. Ook in andere federale staten is dat zo, voerde hij aan.

Coens wees erop dat het Overlegcomité tijdens de coronacrisis zijn goede werking heeft bewezen. “De productie van energie zit federaal en de vergunningen zitten Vlaams. Dat zal morgen niet veranderen”, zei hij. “Dus het gaat niet om het laatste woord hebben, maar om samenwerken en kijken hoe je er een gemeenschappelijke doelstelling van kan maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen