© Koen Fasseur

Haperende reus Willi bekroond door jury Wuustwezelse lichtstoet

Wuustwezel -

De lichtstoet die zaterdag door het centrum van Wuustwezel trok, bracht een kleurrijke combinatie van lichtwagens en groepen. De deelnemers zorgden voor een feeëriek spektakel. De kinderhartjes klopten sneller want zittend op de laatste praalwagen deden Sinterklaas en zijn helpers hun intrede.

Even leek het of er roet in het eten zou gegooid worden. Niet door Zwarte Piet maar door een technisch probleem bij de lichtwagen van de Landelijke Gilde. De grote reus Willi bleef eenzaam achter op het Achter d’Hovenplein, waar de stoet werd gevormd. De achteras brak en Willi kon niet verder. Maar de techniekers haalden alles uit de kast. Ondertussen verscheen Sinterklaas aan het gemeentehuis en verwelkomde er de massa. En het wonder van de Sinterklaasnacht geschiedde want toen de stoet zich weer in beweging zette voor de grote rondrit, kon Willi aansluiten.

Sinterklaas verscheen aan het gemeentehuis. © koen fasseur

Onderweg was het over de koppen lopen. De toeschouwers stonden rijen dik. Corona had hen niet thuis gehouden. De organisatoren hadden gevraagd om een mondmasker te dragen. Een Covid Safe Ticket vragen op een open parcours in het avondlijk donker bleek niet mogelijk.

Winterlandschap van de Lichtvinkjes. © koen fasseur

De wagenbouwers hadden weer gezorgd voor een hoogstaande kwaliteit. De groep Uit Alle Hoeke Wa zorgde voor een pittige opening met een bijzonder leuke parodie op een kermisattractie. De lichtvlinders die daarna door de straten fladderden, deden het beste verhopen. Na de zeven dwergen van buurtschap Vriendschap stalen de Lichtvinkjes de show met een adembenemend winterlandschap met een ijskasteel, een iglo, ijsberen en pinguïns. De begeleidende groep nodigde de kinderen uit om leuke dansjes met hen te doen. Achterdorp zorgde met Mulan voor een oriëntaalse sfeer met een prachtige wagens en passende kostuums. Hofakker bracht met Cinderella een mooie evocatie van het sprookje Assepoester. De groep Lichttorens zette met zijn wagen Kings & Queens koningen en koninginnen op een schaakbord.

Mulan van Achterdorp. © koen fasseur

En dan was er dus de reus Willi die iedereen kon bekoren. “Tien jaar geleden was er reeds het idee om een wandelende reus te maken”, zeggen Eric Van Hoydonck en Karel Breugelmans van de Landelijke Gilde. “Het eerste ontwerp van Willi Theiss was een soort Pinokkio. De tekening belandde in de map. In 2016 moesten we afscheid nemen van Willi, na een fatale ziekte. Na zijn dood kwam het idee van de reus weer ter sprake, wel in totaal andere ontwerpen en verschillende manieren van opbouw. Door de coronaperikelen werd dan vorig jaar de knoop doorgehakt om toch de stap te wagen. De wagen is dan ook een eerbetoon aan Willi Theiss.”

De stappende reus Willi maakte indruk op groot en klein. © koen fasseur

Rond middernacht werd de uitslag bekendgemaakt. De jury bekroonde Reus Willi (Landelijke Gilde) voor Mulan (Achterdorp) en Winterland (De Lichtvinkjes). Een eervolle vermelding was er voor de straatanimatie van Uit Alle Hoeke Wa. De wagenbouwers zelf gaven de eerste prijs aan Cinderella (Hofakker) voor Mulan (Achterdorp) en reus Willi (Landelijke Gilde). Hier was de eervolle vermelding voor King & Queens van de Lichttorens. Het publiek kan haar favoriete wagen nog kiezen tot 20 november 15u op de website van de lichtstoet.

Koningen en koninginnen op een groot schaakbord. De wagen van de Lichttorens. © koen fasseur

www.lichtstoetwuustwezel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER