Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) ©  Guy Puttemans

Klimatoloog over akkoord van Glasgow: “Veel meer dan blabla, maar ruim onvoldoende”

De beslissingen die genomen zijn tijdens de COP26 in Glasgow, zullen helpen bij de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) zondag gezegd. Volgens hem gaat het om “een stap in de goede richting”. “Het is veel meer dan blabla, maar ruim onvoldoende”, concludeert hij.

cka
Bron: BELGA

Voor de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kan COP26 herleid worden tot “blablabla”. Maar klimaatwetenschapper van Ypersele, die de Belgische delegatie adviseerde op COP26, haalt toch een aantal positieve punten aan in het klimaatakkoord van Glasgow, dat zaterdagavond aangenomen werd door bijna 200 landen.

Bij die punten zijn “de nog duidelijkere erkenning van de urgentie om te handelen, gekoppeld aan een gunstige ontvangst van het recentste rapport van het IPCC - de intergouvernementele werkgroep inzake klimaatverandering -, de erkenning van de enorme kloof tussen de huidige plannen en wat nodig is, en een oproep om de ambities van deze plannen jaarlijks te verhogen en niet slechts om de vijf jaar”.

Jean-Pascal van Ypersele is ook tevreden over de oproep om het steenkoolgebruik af te bouwen en de subsidies voor fossiele brandstoffen. Ook “een begin van antwoord op de vraag van de kwetsbare landen om de schade die ze ondervinden door de klimaatverandering gecompenseerd te zien door de landen die er de grootste verantwoordelijkheid voor dragen”, stemt de klimatoloog tevreden. “De teksten die aangenomen werden in Glasgow zorgen niet onmiddellijk voor een daling van de uitstoot van broeikasgassen, maar ze creëren een kader en steeds duidelijkere signalen richting decarbonisatie voor alle regeringen, alle economische actoren en alle burgers. Aan het werk nu”, concludeert de klimatoloog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer