Bewapent Wit-Rusland migranten met traangas? Polen zou zich voorbereiden op inval aan grens

Polen verwacht dat er vanuit het Wit-Russische kamp zondag wel eens een grote inval zou kunnen plaatsvinden. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail, die lokale bronnen citeert. Volgens hen zou Wit-Rusland migranten, die op de grens vastzitten, bewapenen met traangas en instructies geven.

Bron: Daily Mail

In Wit-Rusland bevinden zich in de buurt van de grens met Polen duizenden migranten. Die willen naar de Europese Unie (EU) reizen, maar de Poolse autoriteiten houden dit tegen. Daardoor loopt de spanning in het grensgebied flink op.

Instructies om binnen te dringen

Volgens de Daily Mail beweren Poolse grenswachten nu dat Wit-Rusland de migranten aan het bewapenen is met traangas en hen instructies geeft om de EU binnen te dringen.

Er wordt verondersteld dat de inval zal plaatsvinden aan de grens bij Kuznica, een van de twee belangrijkste grensovergangen van Polen naar Wit-Rusland. Een woordvoerder van de Poolse grenswacht vertelde MailOnline: “Na een rustige nacht in de omgeving van het kamp in Kuznica, nemen we momenteel waar dat meer groepen gewapende officieren van Wit-Russische diensten zich in de regio bevinden. We merken commotie op onder de migranten. Er staat ook een tv-zendwagen. Sommige tenten beginnen te verdwijnen. Migranten krijgen instructies, apparatuur en gas van de Wit-Russische diensten. Je kunt zien dat de Wit-Russische kant zich vandaag (zondag, red.) klaarmaakt voor een grote poging om de grens over te steken. Onze troepen zijn klaar voor actie.”

Wit-Rusland doet de beschuldigingen af als valse informatie. “Dit komt niet overeen met de realiteit”, klinkt het.

Al 50 door barricade

Zaterdagavond braken al zo’n vijftig migranten door een barricade aan de Poolse grens. Aanvankelijk werden 22 van hen aangehouden. De rest later ook. Zij werden weer naar de grens met Wit-Rusland gebracht.

Polen heeft zo’n 15.000 militairen, grenswachten en politieagenten paraat staan aan de grens.

“Mensen niet als wapen gebruiken”

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, heeft een telefoongesprek gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland, Vladmir Makej. Borrell zei nadien op Twitter dat “mensen niet als wapen gebruikt zouden mogen worden”.

Het Wit-Russische staatsagentschap Belta, een propaganda-instrument van het Wit-Russische regime, meldde dan weer dat Makej gezegd zou heben dat zijn land inspanningen doet tegen massa-immigratie uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Minsk zou bereid zijn tot dialoog.

Wraak

Het autoritair geleide Wit-Rusland krijgt het verwijt dat het de dramatische situatie aan zijn grens zelf gecreëerd heeft. Duizenden migranten bevinden zich al dagenlang bij vriestemperaturen in het grensgebied. De EU zegt dat dictator Alexander Loekasjenko migranten laat invliegen en dat zijn veiligheidsdiensten de migranten naar de Europese buitengrens brengen. Vermoed wordt dat hij op die manier wraak neemt voor de sancties van het Westen en een dialoog wil afdwingen. De EU erkent Loekasjenko niet langer als president wegens fraude bij zijn herverkiezing.

Makej zou aan Borrell verklaard hebben dat die sancties “hopeloos” en “contraproductief” zijn. Eerder had Borrell verklaard dat de EU haar sancties zou versterken. Zo zou vanaf maandag iedereen geviseerd worden “die betrokken is bij de trafiek van migranten naar Wit-Rusland, zoals luchtvaartmaatschappijen, reisagentschappen en ambtenaren”

 (sgg, blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER