NAVO-topman Jens Stoltenberg. Rechts een beeld van 1 november van onder meer Russische tanks en gepantserde voertuigen te midden van de aanwezigheid van een grote inzet van grondtroepen aan de noordelijke rand van de stad Yelnya in Rusland.
Volledig scherm
NAVO-topman Jens Stoltenberg. Rechts een beeld van 1 november van onder meer Russische tanks en gepantserde voertuigen te midden van de aanwezigheid van een grote inzet van grondtroepen aan de noordelijke rand van de stad Yelnya in Rusland. © Reuters, AFP

NAVO: “Gevaar dat Rusland Oekraïne overrompelt neemt toe”

Rusland moet Oekraïne niet verder provoceren en agressief bejegenen, waarschuwt de NAVO. Topman Jens Stoltenberg maakt zich zorgen over alle troepen die Rusland aan de Oekraïense grens samentrekt. Daarmee groeit het gevaar dat Rusland Oekraïne verrast, stelt hij. Rusland kan sneller toeslaan en Oekraïne en zijn bondgenoten hebben minder tijd daar wat tegen te doen.

57 reacties

  • Willy VARENDONCK

    2 jaar geleden
    De NAVO drijft zelf als eerste de spanningen op door te trachten Rusland te omsingelen en te wurgen nu trachten ze ook zich in te planten in Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizie, Turkmenisten en Tagikistan; voormalige landen van de USSR
  • Steven Nevets

    2 jaar geleden
    Stop met een land te demoniseren dat in zijn eigen tuin troepen verzamelt. Het Westen staat aan de Russische grens en niet omgekeerd.
  • Jean West

    2 jaar geleden
    Veel kritiek op Rusland maar de Navo en Europa doen al 20 jaar hetzelfde, landen van het vroegere oostblok inpikken.
  • Bruno Geldhof

    2 jaar geleden
    Stop gewoon met dat invoeren van Russisch gas. Ja het wordt duurder, maar dat is ook maar een cijfer. We gaan er uiteindelijk niet armer van worden, integendeel. Er komen vanzelf alternatieven. Daarna een handelsembargo tegen Rusland.
  • Paul Boutsen

    2 jaar geleden
    Het is al weken dat alle knipperlichten aanstaan. Rusland heeft met zijn gasboycot aangegeven dat als iemand iets tegen haar nieuwe oorlogen begint de gaskraan dicht gaat. Geen enkel land zal een oorlog aan het begin van de winter beginnen, Rusland wel omdat ze dan de gas kunnen dichtdraaien voor ons. En niemand van de EU die iets ziet of zegt...bezig met hun postje en hoogstens met "het klimaat".
  1. TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleerde trip - 66 doden bij hevige bombardementen op Gazastrook

    TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleer­de trip - 66 doden bij hevige bombarde­men­ten op Gazastrook

    Bij hevige Israëlische bombardementen in de belegerde Gazastrook zijn dinsdagnacht en woensdag volgens Hamas zeker 66 doden gevallen. Het Israëlisch leger zette tegelijk zijn grondoperaties rond verscheidene ziekenhuizen voort. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil nu toch een delegatie naar de Verenigde Staten sturen, nadat hij maandag besloot om een beraad over Gaza in Washington op het laatste moment af te blazen. De premier reageerde daarmee op de VS, die in de VN-Veiligheidsraad een oproep tot een wapenbestand niet wilden voorkomen. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 27 maart terug.
  2. Aanslagplegers Moskou dwepen met een kalifaat uit een ver verleden: “Vanuit Khorasan zullen zwarte vlaggen komen”
    PREMIUM

    Aanslagple­gers Moskou dwepen met een kalifaat uit een ver verleden: “Vanuit Khorasan zullen zwarte vlaggen komen”

    “De zwarte vlaggen zullen uit het oosten komen, en ze zullen u vermoorden op een nooit geziene manier.” De gevreesde zwarte vlaggen van moslimextremisten zijn ons ondertussen bekend, de betekenis ervan, minder. De bloedige aanslag in Moskou werd gepleegd door terreurgroup IS-K, waarbij de ‘K’ staat voor de streek Khorasan, en dat is ook meteen de ‘mythische regio’ waar de vlaggen hun oorsprong kennen. Waarom is die roemruchte streek zo belangrijk voor jihadisten?