Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Steve Bannon, voormalig topadviseur van VS-president Donald Trump, moet voorlopig niet naar de cel

In de Verenigde Staten is Steve Bannon vanavond na een verschijning in de rechtbank opnieuw vrijgelaten. Bannon had zich eerder bij de justitie moeten melden omdat hij niet wil getuigen in het parlement over de bestorming van het Capitool door aanhangers van toenmalig president Trump in januari van dit jaar. 

Bannon had zich vanavond zoals geëist door het gerecht gemeld bij de federale politiedienst FBI in Washington. Daarna is hij voor de rechter verschenen en die heeft nu beslist om hem voorlopig niet op te sluiten. De vervolging van Bannon gaat wel door en hij riskeert na een veroordeling alsnog in de cel te geraken. 

Ik zal nooit opgeven, ze hebben de verkeerde gekozen om mee te sollen

Steve Bannon na zijn zitting in het gerecht

Bij zijn aankomst toonde Bannon zich erg strijdvaardig tegenover de pers. "Wij gaan het regime van Biden ten val brengen", zo luidde de boodschap. Hij deed de aanklachten tegen hem af als "lawaai" en riep zijn aanhangers (en die van Donald Trump) op om "niet op te geven". Ook na de rechtszitting viel Bannon scherp uit naar president Biden, naar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en naar minister van Justitie Merrick Garland.

De 67-jarige Bannon wordt door het gerecht vervolgd wegens "misprijzen tegenover het Congres" omdat hij eerder geweigerd heeft voor het Amerikaanse parlement te getuigen over de incidenten van 6 januari. Toen bestormde een groep aanhangers van Donald Trump het Capitool -de zetel van het parlement- in een poging om te verhinderen dat het parlement de verkiezing van de Democraat Joe Biden tot president zou goedkeuren. Bannon riskeert daarvoor een jaar cel en een boete van 100.000 dollar.

Al eerder gered door Trump

De gewezen marine-officier en journalist Steve Bannon is een flamboyante figuur in de erg rechtse en ultranationalistische hoek in de VS. Bannon wordt beschouwd als een van de architecten van de verrassende verkiezing van Donald Trump tot president van de VS in 2016. Hij werd daarvoor beloond met de functie van topadviseur van Trump, maar beide mannen raakten al snel slaags en Bannon werd ontslagen.

Bannon werd daarna vervolgd wegens fraude met geld dat hij en anderen hadden opgehaald om de door Donald Trump beloofde grensmuur met Mexico te bouwen. Hij ontsnapte aan het gerecht omdat hij in de laatste dagen van Trump als president gratie kreeg, net zoals een aantal andere medestanders van Trump die juridisch in nauwe schoentjes terecht waren gekomen.

Bannon nam zelf niet deel aan de bestorming van het Capitool, maar wordt wel verdacht van opruiing voor die aanval. Een dag tevoren had hij in een podcast onder meer gezegd: "de hel zal morgen losbarsten". 

De weigering om over die bestorming te getuigen in het Huis van Afgevaardigden kan hem dus nu opnieuw juridisch in de problemen brengen. Naast Bannon zijn nog een dertigtal andere vroegere medewerkers van Trump opgeroepen om te getuigen in het Congres.

Meest gelezen