dinsdag 16 november 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  EPA-EFE

Overlegcomité

GEMS wil sluiting van nachtleven, verplicht telewerk en mondmasker vanaf 9 jaar

Brussel

Om de stijgende cijfers een halt toe te roepen, pleit de expertengroep GEMS voor een tijdelijke sluiting van het nachtleven, een uitbreiding van de mondmaskerplicht en verplicht telewerk.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde maandag aan dat het Overlegcomité van vrijdag werd vervroegd naar woensdag. Het expertencomité GEMS pleit er in haar advies aan de regering voor om extra maatregelen te nemen.

- De experten stellen voor om het nachtleven en indooractiviteiten (contactsporten, studentenactiviteiten) 3 tot 4 weken op te schorten. Na de heropstart zouden deze activiteiten enkel nog toegankelijk zijn voor mensen met een vaccinatie- of herstelbewijs, die bovendien een recente test moeten kunnen voorleggen.

- Voor de cafés en restaurants stellen de experten voor om alleen nog zittende klanten toe te laten. Wie zich verplaatst, zou opnieuw een mondmasker moeten dragen. Culturele evenementen kunnen nog doorgaan, maar de experten pleiten wel voor mondmaskers, afstand en ventilatie, ook als de coronapas wordt gevraagd. Dat geldt ook voor buitenactiviteiten (kerstmarkten, carnaval, sportwedstrijden), waar de experten tegelijk pleiten voor een capaciteitsvermindering om de afstand te kunnen garanderen.

- De GEMS stelt ook voor om telewerk te verplichten tot de kerstvakantie.

- De experten pleiten ook voor een verruimde mondmaskerplicht vanaf 9 jaar (vierde leerjaar). Die mondmaskers zouden ook op school moeten worden gedragen.

- Voorlopig denken de experten niet aan de terugkeer van de bubbels, maar ze pleiten er wel voor dat iedereen zijn nauwe contacten terugbrengt tot minder dan vijf per dag. (tvd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws