200 mensen missen vlucht door nieuwe acties politievakbonden aan luchthaven: “We doen dit niet om bevolking een plezier te doen”

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

De vakbonden bij de politie hebben dinsdagochtend actie gevoerd in de Wetstraat in Brussel en op de invalswegen rond de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Dat leidde tot ernstige verkeershinder in de hoofdstad en vertragingen tot anderhalf uur op de luchthavens voor een dertigtal vluchten. Een tweehonderdtal passagiers miste daardoor een vlucht. Brussels Airport raadt aan voldoende vroeg naar de luchthaven te komen.

gjs
Bron: BELGA

Militanten van de vier bonden, ACOD, ACV Politie, NSPV en VSOA, verzamelden in de vroege ochtend aan het Brusselse Centraal Station. Van daaruit trokken ze vanaf 6.30 uur te voet naar de Wetstraat en de Belliardstraat. In volle ochtendspits leverde dat uiteraard aanzienlijke verkeershinder op. Er stonden files op tal van Brusselse lanen en invalswegen – tot twee uur aanschuiven, aldus Hajo Beeckman – en de Jubelparktunnel, Wettunnel, Tervurentunnel en Kunst-Wettunnel waren afgesloten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dat was een beetje het effect waarnaar we op zoek waren natuurlijk”, verduidelijkt Eddy Quaino van het ACOD. “Een actie doen we niet om de bevolking een plezier te doen, wel om ons punt te maken bij de regering: duidelijk maken dat we er genoeg van hebben.”

Ook op luchthaven

De actie op de luchthaven startte dan weer rond 7.30 uur. Aan de grenscontrole van vluchten naar bestemmingen buiten de Schengenzone, werden passagiers extra grondig gecontroleerd. Ook op het einde van de A201, de belangrijke invalsweg richting de luchthaven, stonden politieagenten.

De impact van de actie was minder groot dan twee weken geleden, toen er ook een grootschalige actie op de luchthavens gehouden werd, maar een en ander leidde toch tot vertragingen. Op de luchthaven zelf werden vertragingen van een uur tot anderhalf uur genoteerd, op de toegangsweg stonden ook files.

“Zowat 200 reizigers hebben daardoor hun vlucht gemist”, zegt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport. “Wie nog een vlucht moet halen, raden we aan om een stuk vroeger te komen. Voor Schengenvluchten is het advies om twee tot twee uur en half op voorhand aanwezig te zijn, voor niet-Schengenvluchten drie uur.” Om 12 uur waren de acties voorbij, al zijn er wel nog vertragingen.

Ernstig voorstel

De politievakbonden zeggen genoeg te hebben van de loonsonderhandelingen die in het slop zitten. Wat ze eisen is “een substantiële loonsverhoging”. “We willen een ernstig voorstel zien dat veel verder gaat dan 35 euro per maand”, zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA politie tijdens de actie op Kunst-Wet in een interview aan Belga Video. Die loonsverhoging van 35 euro per maand ligt nu op tafel, maar het geld is er niet, zegt de vakbond. “Die enveloppe is leeg, het is al de derde keer dat minister Verlinden woordbreuk pleegt over een loonsverhoging.”

35 euro per maand is veel te weinig, klinkt het bij de vakbonden. “Pas vanaf 100 euro per maand kunnen we beginnen te discussiëren” maakt Raoul Moulin, vakbondssecretaris bij ACV de eis tot loonopslag concreet.

De bonden verzetten zich ook tegen een herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Daarnaast leeft er onvrede over een gebrek aan middelen en manschappen voor de politiediensten.

Niet laatste actie

Na een protestactie maandag bij het Te Deum is dit al de tweede actie, maar niet de laatste. “We gaan minstens twee maanden actievoeren”, verzekert Houssin. “De bereidheid bij onze mensen is zeer groot, we moeten onze achterban zelfs intomen.”

Die acties zouden gaan van boetevrije weken tot stiptheidsacties in de luchthavens en doorgedreven verkeerscontroles. De acties zouden zich evenmin beperken tot Brussel en het centrum van het land, maar zich gaandeweg uitbreiden. Wanneer staken de vakbonden hun strijd? “De premier heeft ons gsm-nummer”, weet Houssin. “Maar we gaan onze acties niet stoppen na een of andere vergadering, we zullen dat pas doen als er echt boter bij de vis is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen