©  An Nelissen

Beroepsvereniging: “Veel patiënten zullen volgend jaar kwart meer moeten betalen bij de kinesist”

AXXON, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten in België, betreurt dat de 25 procentregel nog niet is afgeschaft. Die regel bepaalt dat patiënten in behandeling bij een niet-geconventioneerde kinesist 25 procent minder terugbetaald krijgen. Volgens AXXON zullen veel mensen door deze “patiëntonvriendelijke” regel meer uit eigen zak moeten betalen.

Bron: BELGA

De huidige wet stelt dat een patiënt die bij een niet-geconventioneerde kinesitherapeut verzorgd wordt, een kwart minder krijgt terugbetaald dan iemand die voor dezelfde behandeling bij een geconventioneerde collega gaat. De “25 procentregel” ligt al meerdere jaren op tafel ter afschaffing, maar er komt geen schot in de zaak. Ook in het huidige budgetvoorstel voor de gezondheidszorg voor 2022 is er weinig zicht op verandering, aldus AXXON.

De mogelijke afschaffing stond ook vermeld in de kwaliteitswet van 2019, maar de inwerkingtreding hiervan werd ondertussen uitgesteld naar juli 2022. Volgens AXXON schuiven de bevoegde ministers de zaak rond conventie-afschaffing bewust voor zich uit.

De vereniging voorspelt voor volgend jaar een hogere deconventiegraad, met tot gevolgd dat sommige patiënten meer moeten betalen voor dezelfde behandeling dan anderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer