Bidens investeringsplan van 1,2 biljoen dollar is een feit, wat houdt het precies in?

Maandag heeft Amerikaans president Joe Biden zijn investeringsplannen in wetgeving omgezet. Het plan houdt een grondige renovatie van de Amerikaanse infrastructuur in en bedraagt een kostplaatje van maar liefst 1,2 biljoen dollar. Daarmee vervult Biden een verkiezingsbelofte.

“We zetten een reusachtige stap voorwaarts om onze natie beter herop te bouwen”, het waren de woorden van Joe Biden toen hij op het gazon voor het Witte Huis zijn investeringsplan ondertekende. Het investeringsplan van Biden maakt deel uit van zijn ruimere ‘Build Back Better’-agenda, daarmee wil Biden de Amerikaanse infrastructuur en sociale zekerheid hervormen en de welvaart van de Amerikanen beter verdelen.

Waar gaat het geld naartoe?

Het grootste deel van de wet draait rond de heraanleg van wegen en bruggen. Volgens het Witte Huis is 280.000 kilometer van de Amerikaanse wegen aan renovatie toe, 45.000 bruggen verkeren in een slechte staat. Om die weginfrastructuur te renoveren zal de federale overheid 110 miljard dollar voorzien.

Biden investeert 39 miljard dollar in het Amerikaans openbaar vervoer. Daarmee moet het openbaar vervoer extra toegankelijk gemaakt worden voor personen met een handicap, en moet geld voor lokale besturen voorzien worden om te investeren in uitstootneutraal openbaar vervoer. Naast investeringen in bussen, zal ook extra geld voorzien worden voor Amtrak, de nationale spoorwegmaatschappij in de VS. Zo’n 66 miljard dollar gaat naar de verbetering daarvan.

Ook de digitale infrastructuur van de VS moet erop vooruitgaan. Daarom zal ruim 65 miljard dollar voorzien worden om alle Amerikanen van een betere internetverbinding te voorzien. Nog eens 65 miljard dollar gaat naar investeringen in klimaatvriendelijke elektriciteitsvoorzieningen.

Hier bovenop moet ook geld voorzien worden voor een uitbreiding van de infrastructuur voor elektrische wagens, zuiveringsinstallaties van afvalwater en de vervanging van loden buizen zodat alle Amerikanen over zuiver drinkwater kunnen beschikken.

Met de plannen wil Biden massaal jobs creëren en de Amerikaanse economie een extra boost geven.

Steun van Republikeinen

Het plan werd in augustus reeds goedgekeurd door de Senaat, begin november keurde ook het Huis van Afgevaardigden het plan goed met 228 stemmen voor tegenover 206 stemmen tegen het plan.

Het plan kreeg ook steun van een aantal Republikeinen, zij stonden maandag glunderend met Biden rond de tafel toen hij zijn handtekening onder de wetgeving zette. Onder andere Republikeinse senatoren Mitt Romney en Rob Portman waren aanwezig voor de pers tijdens de ondertekening van de wet.

De steun en luchtige sfeer zal wellicht van korte duur zijn. Hoewel dit deel van Bidens economische relanceplan een brede goedkeuring kent bij de Democraten en bij gematigde Republikeinen, kan hetzelfde moeilijk gezegd worden voor Bidens plannen om de sociale zekerheid en herverdelingsmechanismen aan te passen.

Tegenwind op komst

Die plannen zouden 1,75 biljoen aan investeringen in de sociale zekerheid inhouden, daarmee wil Biden kinderopvang, onderwijs en de gezondheidszorg betaalbaarder maken voor de lagere- en middeninkomens. Ook houdt het een hele hoop klimaatmaatregelen in. Om deze plannen te betalen wil Biden een reeks nieuwe belastingen invoeren die de allerrijkste Amerikanen moeten treffen, volgens Biden zijn zij te lang buiten schot gebleven om een eerlijke bijdrage te leveren aan het sociale stelsel van de VS door allerlei achterpoortjes of uitzonderingen.

Sociale zekerheid en belastingen liggen een stuk gevoeliger in de VS, dit plan kan rekenen op een stevige tegenstand bij de Republikeinen en conservatievere Democraten. Biden heeft reeds enorm veel toegevingen moeten doen om voor eensgezindheid te zorgen binnen zijn partij, tegenstanders binnen de Democratische partij zoals Krysten Sinema en Joe Manchin blijven onverstoord aanpassingen eisen voor ze hun goedkeuring willen geven.

Biden kampt met een populariteitsprobleem, door de opstapeling van verschillende crisissen die de VS – en de rest van de wereld – treffen ziet hij zijn goedkeuringscijfer kelderen. De economische problemen, het debacle in Afghanistan en een pandemie die blijft opwakkeren doen Bidens termijn geen deugd. Met dit investeringsplan heeft Biden iets waarmee hij hoopt uit te pakken, maar of zijn sociale zekerheidsplannen bij de Amerikaanse bevolking zullen aanslaan is niet zeker. Amerikanen zijn als de dood voor belastingsverhogingen, zelfs al hangen er verbeteringen in gezondheidszorg en sociale zekerheid aan.

Meer