Brugse hotels zorgen deze winter voor extra bedden voor daklozen

De stad Brugge slaat de handen in elkaar met 4 Brugse hotels om het aantal bedden in de winteropvang voor dak- en thuislozen uit te breiden. 

In de winteropvang van welzijnsvereniging 't Sas van het OCMW in de Havenstraat is de capaciteit dit jaar uitgebreid tot 18 plaatsen. Maar om nog meer bedden ter beschikking te kunnen stellen, is de stad dit jaar een samenwerking aangegaan met 4 Brugse hotels. “We merkten vorig jaar dat we gemiddeld aan 15 à 16 plaatsen zaten per nacht. Dan was dat maximum van 18 bedden toch vrij krap. Door samen te werken met die hotels kunnen we opschalen waar nodig”, zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (SP.A).

Door samen te werken met die hotels kunnen we opschalen waar nodig

Pablo Annys, Brugse schepen van Sociale Zaken

In de Havenstraat kunnen mensen niet enkel terecht om te slapen voor een warme douche of een maaltijd. “Maar het is meer dan dat”, voegt de schepen toe, “We wensen dat ze hier echt begeleid worden naar een betere leefomgeving.”

Daklozentelling

Hoeveel daklozen er precies zijn in Brugge is moeilijk in kaart te brengen. “Het voorbije jaar hebben we geëxperimenteerd met een outreachende aanpak, waarbij we de straat op gingen om dak- en thuislozen op te sporen. Dat heeft geleid tot een 88-tal extra dak- en thuislozen die we bereikt hebben. Als je weet dat we hier in de Havenstraat al 231 bezoekers hadden vorig jaar, denk ik dat die verbreding van de capaciteit nodig is”, besluit Annys. Volgend jaar zal de stad in samenwerking met de universiteit van Brussel een daklozentelling houden.

Het winteractieplan loopt van 15 november tot eind maart. 

Meest gelezen