Miquel Bouterse maandag tijdens de samenstelling van de jury voor zijn assisenproces, dat volgende week van start gaat. ©  BELGA

Ripdeal in Grobbendonk eindigt met dodelijke kogelregen: Surinamer uit Essen staat terecht voor roofmoord

Antwerpen, Grobbendonk -

In het gerechtsgebouw in Antwerpen is maandagmiddag de jury samengesteld voor de assisenzaak van Miquel Bouterse. De Surinamer uit Essen wordt beschuldigd van roofmoord. Tijdens een drugsdeal in Grobbendonk zou hij de Letse Ronalds Brakmanis (47) hebben doodgeschoten, al hield hij tijdens het onderzoek vol dat hij van niks wist en net die dag zijn auto aan iemand had uitgeleend.

Maaike Floor

Assisen Antwerpen


  • Beschuldigde: Miquel Bouterse (38)
  • Beschuldiging: roofmoord
  • Slachtoffer: Ronalds Brakmanis (47)
  • Plaats: Oude Steenweg in Grobbendonk
  • Datum: 27 september 2017  

Op 29 september 2017 kregen de hulpdiensten telefoon dat er iemand was neergeschoten in een huis aan de Oude Steenweg in Grobbendonk. Het slachtoffer Ronalds Brakmanis had meerdere kogels in zijn lijf gekregen en overleefde de schietpartij niet. Er zou een overval gepleegd zijn. Twee gewapende mannen hadden aangeklopt en waren binnengekomen terwijl ze in het Engels riepen dat iedereen op de grond moest gaan liggen en vroegen waar het geld was. Later was er nog een derde man binnengekomen.

Tijdens het uitgebreide onderzoek bleek het om een uit de hand gelopen drugsdeal te gaan. De betrokkenen hadden eerder al gepolst of ze drugs konden kopen en zouden die avond zes kilo cocaïne afnemen. Eén van de pakketten coke werd nog even getest. Op het moment dat één van de klanten geld uit de auto zou gaan halen, kwam hij terug met een wapen en werd er geschoten om er zonder te betalen met de cocaïne vandoor te kunnen gaan.

Auto verkocht

Buurtbewoners hadden op de dag van de feiten een zwarte Renault Megane gezien met drie mannen erin. Minstens één daarvan had een rastakapsel. Miquel Bouterse uit Essen werd later geïdentificeerd als de rastaman. Op 7 februari 2018 had hij zijn auto verkocht, op 15 februari 2018 werd hij aangehouden. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat hij zijn auto had verkocht omdat een Marokkaan hem had verteld dat hij een rechtszaak had en dat twee getuigen wisten om welke auto het ging, ook al kenden ze de nummerplaat niet precies.

Een zekere Robert uit Antwerpen had de Surinamers in contact gebracht met de drugsleveranciers. Hij had net als de Surinamer die hij kende als ‘Skye Thunder’ in de reggae-band van Rohan Lee gespeeld. De klanten waren volgens Robert eens bij hem thuis geweest met een grote zak geld, het zou om 350.000 euro gaan. Ze wilden in eerste instantie twintig kilogram cannabis bestellen, maar uiteindelijk werd er zes kilo cocaïne besteld. Er waren een paar afspraken geweest voor de deal plaatsvond, in een shishabar in Bergen op Zoom en bij de Aldi op Luchtbal.

Ontkennen

In november 2020 werden vijf mannen die bij deze zaak betrokken waren voor de rechtbank in Turnhout al veroordeeld voor het aanbieden van een partij cocaïne. Twee van hen bleken eerder al voor die feiten veroordeeld te zijn in een ruimer drugsdossier. Volgende week moet Miquel Bouterse zich dus verantwoorden voor de roofmoord op Ronalds Brakmanis.

Tijdens het onderzoek bleef hij altijd ontkennen dat hij iets met de moord te maken had. Hij zou zijn auto hebben uitgeleend aan een zekere Jumbo, maar wilde verder geen informatie geven over die man. Vier van de vijf mannen die de drugs leverden, wezen de foto van Bouterse wel allemaal aan als dader. Bouterse stond onder elektronisch toezicht in afwachting van de behandeling van de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Assisen Antwerpen