©  via REUTERS

Pools leger zet waterkanon en traangas in tegen migranten aan Wit-Russische grens

In het Poolse dorp Kuznica, aan de grens met Wit-Rusland, hebben Poolse veiligheidstroepen traangas afgevuurd op stenengooiende migranten. Dat heeft het Poolse ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Volgens het persbureau Reuters zijn er waterkanonnen ingezet. Moskou veroordeelt de Poolse actie.

Bron: BELGA

“Kuznica: migranten vallen onze soldaten en officieren aan met stenen en proberen de omheining te vernietigen om Polen binnen te komen”, tweette het Poolse defensieministerie. “Onze troepen hebben traangas gebruikt om een eind te maken aan de agressie van de migranten.”

Het Poolse defensieministerie meende eveneens dat Wit-Rusland de migranten knalgranaten gegeven had. Een Poolse agent heeft mogelijk een schedelbreuk opgelopen. “Helaas is als gevolg van de aanval door mensen die naar de Wit-Russische grens gedreven werden, een politieagent ernstig gewond geraakt”, tweette de politie.

Moskou veroordeelt

Moskou heeft het gebruik van waterkanonnen en traangas tegen migranten aan de grens veroordeeld. “Het gedrag van Poolse zijde is absoluut onaanvaardbaar”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. “Ze overtreden alle juridische normen.”

De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens gebracht.

Maandag nam ontslagnemend Duits bondskanselier Angela Merkel al contact op met Loekasjenko om het probleem te bespreken. De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer