De dieven sloegen op verschillende plaatsen in Vlaanderen toe en stalen alles samen tientallen wielen van vrachtwagens. ©  rds

Dieven stelen wielen van vrachtwagens: dertig maanden cel en fikse schadevergoeding voor slachtoffers

Sint-Katelijne-Waver -

De Mechelse strafrechter heeft twee Roemenen veroordeeld tot dertig maanden effectieve celstraf en een boete van 4.000 euro. De twee werden bij verstek veroordeeld en waren gedagvaard omdat ze op verschillende plaatsen in Vlaanderen wielen van vrachtwagens hadden gestolen.

Theo Derkinderen

Marius B. en Gheorghe S. sloegen onder meer toe bij een garage in Sint-Katelijne-Waver. Ze knipten de omheining van het bedrijf door en konden acht wielen van vrachtwagens meenemen.

De politie startte een onderzoek en via de beelden van de ANPR-camera’s kwam een witte bestelwagen met Roemeense nummerplaten in het vizier. “Die bestelwagen kon ook worden gelinkt met andere, soortgelijke inbraken. Telkens bestond de buit uit wielen van vrachtwagens”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

Uit het onderzoek bleek dat B. en S. vier keer naar ons land waren afgezakt om hier diefstallen te plegen. “Ze kwamen hier op strooptocht en tijdens hun korte verblijf in ons land pleegden ze meestal twee inbraken. Dan verdwenen ze weer. Ze kwamen met het vliegtuig naar ons land en maakten hier gebruik van de befaamde witte bestelwagen.”

Via het telefonieonderzoek en de hotelregistratie kwam de politie uit bij de twee Roemenen en kon hen ook oppakken. Meer dan waarschijnlijk verkochten ze de wielen in ons land aan bevriende garagisten.

In Sint-Katelijne-Waver hadden ze acht wielen gestolen, maar op andere plaatsen was er sprake van zelfs meer dan twintig wielen die ze in een nacht meenamen.

Schadevergoeding

Het Openbaar Ministerie had straffen van achttien maanden tot twee jaar geëist, maar dat vond de rechter een te milde bestraffing. Ze legde B. en S. allebei dertig maanden cel en een boete van 4.000 euro op. Aan twee slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden, werd alles samen bijna 35.000 euro schadevergoeding toegekend. Of zij hun centen ooit zien, is maar zeer de vraag. Meer dan waarschijnlijk houden de twee hoofdrolspelers zich schuil in Roemenië en zijn ze niet geneigd om nog naar ons land af te zakken. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen