Politiebonden voeren actie: wat verdien je als agent en waarom mag het voor de actievoerders wat meer zijn?

Het was lang aanschuiven vanmorgen aan de Brusselse tunnels en aan de luchthaven van Zaventem. Reden? De politievakbonden protesteren tegen een gebrek aan middelen, de eindeloopbaanregeling en de vastgelopen loononderhandelingen. Verdien je dan zo weinig bij de politie? We nemen het loon van de agent even onder de loep.

In 2001 kwam er een grote politiehervorming en loonsverhoging. Maar de afgelopen twintig jaar is er, op de indexaanpassing na, niets meer veranderd aan de lonen van de politie. Na onderhandelingen deed federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in mei een voorstel om de politielonen op te trekken.Ā 

Het zou dan gemiddeld gaan om 35 Ć  40 euro netto per maand. Voor de vakbonden volstond dat voorstel niet, en na de begrotingsgesprekken in oktober bleek er ook niet genoeg budget om het voorstel te financieren. De komende twee maanden voeren de politievakbonden daarom op verschillende plaatsen actie.

Vincent Houssin (VSOA) in "Het journaal": "We zouden liever hebben dat we de burger niet moeten pesten"

Videospeler inladen...
Hinder door extra politiecontroles op de invalsweg naar de luchthaven van Zaventem

Hoeveel verdien je bij de politie?

Er zijn veel verschillende functies bij de politie. Bij de uniformberoepen kan je ā€“ afhankelijk van je diploma - voor agent, (hoofd)inspecteur of commissaris in aanmerking komen. Na de selectieproeven doorloop je altijd nog een interne opleiding.

Zonder diploma kan je solliciteren voor een job als agent, bijvoorbeeld om mee het verkeer te regelen. Een startersloon als agent begint vandaag bij zoā€™n 2.109 euro bruto per maand. Met een diploma secundair onderwijs, kan je voor een functie als inspecteur gaan en kan je starten aan 2.296 euro bruto. Volgens het Jobat Salarisrapport was het gemiddelde brutoloon over alle sectoren heen vorig jaar voor een starter zonder diploma hoger onderwijs 2.383 euro, iets hoger dus dan bij de politie. In augustus is de spilindex bovendien overschreden, dus de gemiddelde lonen uit het salarisrapport van vorig jaar zijn ondertussen licht gestegen.

Solliciteer je voor een job als hoofdinspecteur, dan heb je minstens een bachelordiploma nodig of je kan intern ook promoveren. Het laagst mogelijke startersloon is dan in theorie 2.567 euro bruto, al heb je in de praktijk verschillende jaren ervaring nodig voor je aan de job kan starten. Na zes tot tien jaar ervaring zit je loon rond de 3.200 euro bruto. Vergelijken we opnieuw met het Jobat Salarisrapport, dan komen we met een bachelordiploma voor eenzelfde anciƫnniteit aan een gelijkaardig bedrag.

Ook een andere vergelijking is mogelijk: een job bij Defensie is tot nu toe minder goed betaald. Daar bereikten de vakbonden en federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dit jaar wel een akkoord om de lonen op te trekken in lijn met die van de politie.

Aanvullende premies

Het politieloon kan wel nog verhogen omdat er verschillende premies mogelijk zijn. Zo is er onder andere een premie voor het onderhoud van je uniform, een toelage wanneer je motorrijder bent of voor je bereikbaarheid. De mogelijke premies en bedragen zijn erg afhankelijk van onder andere je functie en anciĆ«nniteit. Het comitĆ© P berekende in een rapport op basis van gegevens van 2006 tot 2010 dat de vergoedingen en toelagen tussen 13 en 27 procent van de verloning uitmaakten.Ā 

Maar in 2018 bereikte toenmalig federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wel een akkoord met bijna alle vakbonden om sterk in dat premiestelsel te snoeien. Nieuwe politiemedewerkers of politiemedewerkers die intern van functie veranderen, hebben sinds 2019 enkel nog recht op premies voor weekend-, nacht- of overuren. Bij weekenduren komt er 100 procent van het uurloon bij, voor nachturen gaat het om 25 procent.Ā Vanaf eind volgend jaar komen daar voor de politiemedewerkers ook maaltijdcheques bij. In ruil werden bij dat akkoord van 2018 wel verschillende loonschalen verhoogd tot het niveau van gelijkaardige loonschalen binnen het openbare ambt.Ā 

Politiemedewerkers kunnen hun loon aanvullen met premies, zoals een toelage als motorrijder. Sinds 2019 valt die premie weg voor nieuwe medewerkers of voor wie intern van functie verandert.

Een nieuw akkoord over de lonen is nog niet meteen in zicht. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden liet gisteren al wel weten dat de politiemensen mogen rekenen op haar engagement om een oplossing te zoeken voor de vastgelopen onderhandelingen en om vooruitgang te boeken.

Meest gelezen