Slachtoffer Rambo links in goede doen en rechts na het neerschieten. ©  rr

Man die Rambo doodschoot heeft al geen jachtvergunning meer

Zoersel, Malle, Deurne -

De jager uit Deurne die maandag veroordeeld werd voor het uit de lucht schieten van een getrainde papegaai, heeft na het incident zelf geen nieuw Vlaams jachtverlof aangevraagd. Hij mag dus niet meer jagen, althans niet in Vlaanderen.

Kristin Matthyssen

Op 29 december 2018 liet Joseph Verdyck uit Zoersel met toestemming van de landbouwer zijn ara Rambo los vliegen boven een akker aan de Sint-Jobbaan in Westmalle. De gronden zijn echter ook erkend jachtgebied.

LEES OOK: Jager veroordeeld voor doodschieten van papegaai: “Gerechtigheid voor Rambo, al krijgen we hem hier niet mee terug”

Patrick V.d.H. (56) uit Deurne, die er op duiven kwam schieten, zag de ara vliegen en opende het vuur. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde de man maandag tot een boete van 4.000 euro met uitstel voor inbreuken op de dierenwelzijnswet en een schadevergoeding van 7.250 euro aan de eigenaar van de blauwgele ara. Zijn wapen werd verbeurd verklaard.

Anthony Godfroid, advocaat van Verdyck, gaf gisteren aan dat de volgende stap nu is om via het kabinet van de gouverneur en het Agentschap Natuur en Bos het jachtverlof van de man te laten schorsen, maar hiervoor was eerst de strafrechtelijke veroordeling nodig.

Die inspanning blijkt niet nodig. De dader uit Deurne had bij de gouverneur wel een jachtverlof aangevraagd voor seizoen 2018/2019, maar niet meer voor het seizoen 2019-2020 of 2020-2021. Het zinnetje “De dader uit Deurne behoudt zijn jachtvergunning” klopt dus niet, want hij lijkt vrijwillig uit de jagerij gestapt.

“Dat is nieuwe informatie voor ons”, zegt advocaat Anthony Godfroid. “In het dossier stond dat niet zo vermeld en zijn advocaat heeft dat nooit zo doen uitschijnen. Het is in elk geval goed nieuws. Mogelijk heeft hij wel nog een Waals jachtverlof om in het Waals gewest te jagen. Dat zullen we nog nagaan.”

LEES OOK: BAASJES EN BEESTJES. Joseph en zijn freeflight-ara’s: “Eigenlijk zijn dit kleuters”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER