Argenta sluit 62 geldautomaten nadat criminelen opnieuw automaat proberen te kraken om al het geld te stelen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Criminelen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een poging tot jackpotting gedaan bij een Argenta-kantoor in de Antwerpse gemeente Dessel. Ze slaagden er niet in om met geld aan de haal te gaan. Omdat afgelopen weekend dieven hetzelfde probeerden bij een andere automaat, sluit Argenta alle 62 automaten van dit type.

gjs

Jackpotting is een criminele daad waarbij de computer van een geldautomaat gemanipuleerd wordt om al het geld dat erin zit vrij te geven. Dat kraken van geldautomaten komt de jongste jaren steeds meer voor. De bewakingsfirma kreeg afgelopen nacht melding dat het alarm afging in het Argenta-bankkantoor in Dessel. Toen ze rond 3.30 uur ter plaatse was, bleek de geldautomaat beschadigd, maar de poging tot jackpotting was niet succesvol. De dader of daders konden dus geen geld buitmaken. Een onderzoek is geopend.

Afgelopen weekend vond een soortgelijk incident plaats bij een gelijkaardige Argenta-bankautomaat in Sint-Niklaas. Toen werd er geen buit gemaakt door de snelle interventie van de bewakingsfirma. “Ze hebben toen nog drie mensen zien vluchten”, zegt Christine Vermylen, woordvoerder van Argenta. “Maar het is niet duidelijk of ze geld buitgemaakt hebben. Er loopt een onderzoek en pas daarna zullen we dat kunnen zien.”

Als reactie op die feiten sluit Argenta vandaag de 62 automaten van dit type tot er verdere beveilingsmaatregelen genomen zijn. Het gaat om geldautomaten van één bepaald type, benadrukt Argenta, dat in totaal 348 automaten heeft in ons land.

In de zomer van 2020 besliste Argenta ook al eens om 144 geldautomaten uit te schakelen na twee pogingen tot digitale plofkraak. De bank liet toen weten de automaten van het geviseerde type te zullen vervangen. De geldautomaten die recent werden beschadigd zijn in elk geval niet van hetzelfde type als toen en zullen na het nemen van aanvullende beveiligingsmaatregelen wellicht weer in gebruik kunnen worden genomen. Een tijdschema kon de woordvoerster van Argenta niet geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen