© Photo News

Rivierloodsen verwerpen plan-Weyts

De rivierloodsen aangesloten bij de Beroepsvereniging van Loodsen geeft Vlaams minister Ben Weyts tot 17 maart tijd om de ‘multivalentie’ uit zijn hervormingsplan te halen. Zoniet volgen ‘pijnlijke acties’.

PVB

Volgens BvL-woordvoerder Yves Verspreet hebben meer dan 100 van de zowat 135 rivierloodsen zich maandag op een bijzondere algemene vergadering van de BvL beraden over het ‘optimalisatieplan’ van Ben Weyts. “Met 99 procent van de stemmen is het optimalisatieplan als geheel verworpen. De minister krijgt tot 17 maart de tijd om er de multivalentie uit te halen. Zo niet riskeert hij acties waartoe wij op een volgende algemene vergadering, maandag 20 maart, zullen beslissen”. Wat die acties kunnen zijn, zegt de BvL niet. “Maar ze zullen pijn doen.”

Vorig jaar sprak Weyts af dat er meteen hogere premies zouden komen voor de beloodsing van de grootste schepen. Tegelijk zou tegen eind maart 2017 een optimalisatieplan worden overlegd dat de loodsdienst efficiënter moet maken. Een hoeksteen in die optimalisatie is voor de minister de ‘multivalentie’: Daarbij zal het onderscheid tussen vooral zeeloodsen en rivierloodsen geleidelijk verdwijnen. De BvL wil daar niet van weten, de officiële vakbonden en zeker de liberale VSOA wel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER