Belga Image

AZ Jan Palfijn in Gent verdubbelt psychogeriatrische afdeling: "De vraag is groter dan het aanbod"

Het Algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent opent een extra afdeling voor ouderen met psychische en cognitieve problemen. Er waren al 23 bedden, nu komen er 24 bovenop. Dat is nodig, zegt diensthoofd Céline Cousaert: "De vraag is groter dan het aanbod, en we willen ook de twee doelgroepen splitsen."

De vraag naar gepaste zorg voor ouderen met psychische problemen en met cognitieve problemen, zoals beginnende dementie en gedragsproblemen die daardoor veroorzaakt worden, is gestegen. En door de huidige pandemie zijn ouderen ook vatbaarder voor eenzaamheid en verslaving. Om die problematieken gepaster te kunnen aanpakken worden de twee groepen nu gesplitst in aparte afdelingen in het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn. Met de opening van een extra afdeling verdubbelt het ziekenhuis het aantal bedden voor ouderen met deze specifieke zorgen.

Psychisch en cognitief

"We hebben al enige tijd een afdeling waarbij we psychische zorg willen geven aan onze oudere patiënten", legt diensthoofd Céline Cousaert uit. "Naast psychiatrische problemen gaat het ook over beginnende cognitieve achteruitgang." In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om die doelgroepen samen te behandelen, dus werd beslist om de patiënten te verdelen onder twee aparte afdelingen: "Nu kunnen we meer zorg op maat bieden door die op te splitsen", legt Cousaert uit:

Bij ouderen met psychische problemen gaat het bijvoorbeeld om depressie of verslaving, legt Cousaert uit: "En wat ook zeer typisch is aan een oudere leeftijd, is dat we merken dat het vaak om rouwgerelateerde problemen of om eenzaamheid gaat. En in deze coronatijden is dat zeker zo."

Het gaat vaak om rouwgerelateerde problemen en om eenzaamheid
Diensthoofd psychogeriatrische afdeling Céline Cousaert

En die coronatijd, die nu al ongeveer twee jaar bezig is, legt een zekere mentale druk op mensen, zegt Cousaert: "Dat merken we duidelijk. In deze huidige pandemie met het wegvallen van de dagstructuur en de compensatiemogelijkheden in de maatschappij, is men toch iets meer op zichzelf aangewezen."

Onderscheid tussen twee problematieken

Het ziekenhuis heeft daarom de afdeling psychogeriatrie meer dan verdubbeld, van 23 naar 47 bedden. "Dat is enerzijds om het onderscheid te kunnen maken tussen de cognitieve problemen en de echt psychiatrische patiënten. Anderzijds vragen die twee elk een specifieke aanpak. Er is meer dagstructuur nodig en een duidelijk therapieplan naar integratie naar de maatschappij toe."

De vraag naar zorg rond psychische en cognitieve problemen neemt toe
Diensthoofd psychogeriatrische afdeling Céline Cousaert

De verdubbeling is er niet enkel omdat de twee doelgroepen moeten gesplitst worden, maar ook omdat er ontzettend veel vraag is. "De populatie wordt sowieso ouder, en de problematiek rond psychische problemen neemt daarmee ook toe. " De afdeling is dan ook volzet, de vraag is groter dan het aanbod, zegt Cousaert: "We werken zelfs met wachtlijsten, de vraag neemt dag na dag toe."

Het team op de afdeling Psychogeriatrie bestaat uit psychiaters, neurologen, psychologen, verpleeg -en zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten en sociaal assistenten, onder leiding van medisch afdelingshoofd dr. Céline Cousaert.

Het filmpje hieronder werd gemaakt door het AZ Jan Palfijn:

Meest gelezen