©  Isosport

Waarom er toch ook een paar voordelen zijn aan een winter-WK in Qatar

De kwalificatiefase is achter de rug, tien van de dertien Europese afgevaardigden voor het wereldkampioenschap in Qatar zijn bekend. Dat vindt uitzonderlijk niet in juni en juli, maar in november en december 2022 plaats. Om diverse redenen werden er al terechte vraagtekens geplaatst bij zo’n winter-WK. En toch zijn er ook een paar voordelen.

Yanko Beeckman

Zes maanden extra om stappen te zetten

Echt uitgesproken favorieten zijn er een jaar voor het WK nog niet. Terwijl Frankrijk en Nederland geen goeie beurt maakten op het EK van afgelopen zomer, heeft het vertrouwen in de Rode Duivels een flinke knauw gekregen tijdens de Final Four van de Nations League. Het voordeel dat alle landen hebben: op een half jaar tijd kan er veel gebeuren, maar op een jaar nog veel meer. Zo krijgt Louis van Gaal boven de Moerdijk zes maanden extra om zijn oranje welpen weer te doen brullen als leeuwen – het was voor de Nederlanders bibberen tijdens de laatste twee speeldagen van de WK-kwalificatie. In Spanje behoren voetballers als Gavi (17) en Pedri (18) nu al tot de smaakmakers van de nationale ploeg, maar bondscoach Luis Enrique hoopt ongetwijfeld dat zijn jonkies de komende twaalf maanden nog een aantal stappen voorwaarts zetten. En hij is niet de enige. Bij ons mag hetzelfde worden verwacht van jongens als Charles De Ketelaere (20) en Jérémy Doku (19). Wie weet is een jaar tijd zelfs genoeg voor Eden Hazard om zijn niveau van weleer opnieuw te halen.

 ©  Isosport

Langer vakantie in de zomer

“A money game”, zo noemde Thibaut Courtois de troostfinale van de Nations League tegen Italië begin oktober. De doelman van de Rode Duivels uitte zijn ongenoegen over de voetbalkalender die steeds voller wordt gestoken, waardoor er voor topspelers nog amper tijd is om uit te rusten. Ontkennen dat er ook op het WK in Qatar een aantal money games zullen worden gespeeld, gaan we niet doen. Maar dat het WK in de oliestaat in de winter wordt gespeeld, heeft voor de spelers aan de top wel een voordeel. Zo zullen Courtois en co. na twee erg slopende seizoenen – door de coronacrisis zat de kalender nóg voller dan anders – iets langer vakantie kunnen nemen dan wanneer er een WK in de zomer had plaatsgevonden. Oké, er moeten tussen 2 en 14 juni nog een aantal wedstrijden in de Nations League worden gespeeld, maar een groot toernooi eindigt meestal pas een maand later. Een paar extra weken om uit te rusten dus.

 ©  BELGA

Minder wedstrijden in de benen

Tot afgrijzen van veel clubs, kalendermanagers en zelfs bondscoaches vindt een WK in de winter ook midden in het reguliere clubseizoen plaats. We begrijpen de frustraties: clubs die hun spelers tijdens het seizoen weken moeten missen, kalendermanagers die nog harder moeten puzzelen dan anders en bondscoaches die hun voorbereiding op een groot toernooi fors zien ingekort – de meeste landen zullen pas een WK voor de effectieve start van het WK bij elkaar kunnen komen. En toch is er ook een groot voordeel: de (top)spelers zullen relatief uitgerust aan het wereldkampioenschap kunnen beginnen. Youri Tielemans had vorige zomer bij de start van het EK al 51 wedstrijden met zijn club in de benen, op dit moment – volgend jaar start het WK ook eind november – zit de middenvelder van Leicester City aan amper zeventien. Een wezenlijk verschil dat het tempo en de kwaliteit van het voetbal op het WK alleen maar ten goede kan komen.

 ©  ISOPIX

Minder warm

Het grootste voordeel voor de spelers: het is in de winter gewoon een pak minder warm in Qatar. Terwijl de zomertemperatuur in de zomer gemiddeld ronde 42 graden ligt, blijft de warmte in de winter – met in november gemiddeld 29 en in december 24 graden – relatief beperkt. Omdat er in Qatar meestal overdag zal worden gespeeld en de temperatuur dan nog vrij hoog ligt, worden er rond alle velden airconditioningsystemen geplaatst die koele lucht blazen. Op die manier zou de temperatuur op zo’n 28 graden gehouden kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer