Derde ongeval in maand met parachutist in omgeving vliegveld

© bfr

Een jonge Nederlander smakte zaterdag met zijn parachute tegen de muur op een landbouwbedrijf in de Rennevoortstraat in Rollegem-Kapelle. Hij liep enkele breuken op. Het is al het derde zware ongeval met een parachute in korte tijd.

BERT FEYS

Voor de derde keer in een maand tijd gebeurde er zaterdag een zwaar ongeval met een parachutist. De 17-jarige Sven De Kok steeg iets na de middag op in het paracenter in Moorsele, maar zijn sprong liep uiteindelijk slecht af. De onervaren parachutist, die nog maar aan zijn vijftiende enkele sprong toe was, verloor koers en smakte uiteindelijke tegen de muur van een silo nabij het landbouwbedrijf van ­Robrecht Degroote in de Rennevoortstraat in Rollegem-Kapelle.

De landbouwer merkte omstreeks 13.30 uur de parachute op de muur op. “Toen ik na het eten buiten kwam om verder te werken zag ik de parachute hangen. Een deel van de parachute hing langs de binnenkant van de opslagruimte, maar de jongeman was tegen de buitenkant geknald. Ik kon hem dan ook eerst niet zien”, aldus de landbouwer.

Toen de landbouwer naar de buitenkant van de muur keek zag hij de Nederlandse tiener aan de parachute hangen. Zijn lichaam hing quasi tegen de grond, maar hij kon zich moeilijk bewegen. Degroote snelde de jongeman toe, belde de hulpdiensten op en ondersteunde de jongen zijn hoofd. “De jongeman had veel bloed in de mond waardoor het moeilijk was om nog te praten. Gelukkig hebben we hem bij toeval snel gevonden.”

Ondertussen hadden ook buren de man opgemerkt. Ook zij kwamen kijken wat er precies gebeurd was. De hulpdiensten snelden toe en brachten de 17-jarige jongen uit Hilversum naar het ziekenhuis. Sven De Kok is de zoon van een ervaren parachute-instructeur. “Zaterdagavond konden we de jongeman al verhoren. Zijn toestand was dan al niet meer kritiek. Het slachtoffer liep breuken aan beide polsen en enkele gebroken tanden op”, aldus Stefaan Vannieuwenhuyse, commissaris bij politiezone Grensleie.

400 à 500 springers per dag

De voorbije maand gebeurden al enkele ongevallen met parachutisten. Eind juni week een parachutiste af en kwam ze in een boom in Moorslede terecht. De brandweer kon haar uiteindelijk redden. Minder goed verging het een Duitser parachutist veertien dagen geleden. Na een stuurfout kwam hij tegen de dak van een loods terecht. Hij overleefde het ongeluk niet.

Volgens vele parachutisten is het niet verwonderlijk dat de ongevallen in de zomermaanden gebeuren. “Momenteel is het volop het seizoen voor de parachutisten”, klinkt het. “Er wordt dus veel meer gesprongen dan op andere momenten van het jaar. Op piekdagen zijn er 400 à 500 parachutisten aanwezig. Als er veel gesprongen wordt, is de kans op ongevallen uiteraard groter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen