©  Belga, Guy Puttemans, Dirk Vertommen

Van “too little, too late” tot “gematigd tevreden”: dit zeggen experts over coronamaatregelen

Verschillende sectoren reageren ontgoocheld op de maatregelen die woensdag door het Overlegcomité werden aangekondigd. Nachtclubs willen zelfs naar de Raad van State trekken. Maar wat zeggen de virologen en andere experts? Een overzicht.

Bron: BELGA

LEES OOK: OVERZICHT. Zeer brede mondmaskerplicht en “zo snel mogelijk’ derde prik: dit heeft het Overlegcomité beslist

Steven Van Gucht: “Risico op schoolsluitingen blijft bestaan”

Het Overlegcomité heeft woensdag beslist vanwege de precaire coronasituatie de mondmaskerplicht uit te breiden naar kinderen vanaf 10 jaar. Over het onderwijs beslissen echter de deelstaten. “Zo blijft het risico op schoolsluitingen bestaan”, zegt Van Gucht aan VTM Nieuws.

“In het lager onderwijs zijn er nu heel veel besmettingen en er wordt eigenlijk niet zoveel aan gedaan. We testen alleen zieke kinderen en als er vier in de klas zijn, wordt de klas gesloten. Dan hol je achter de feiten aan. Dan zijn er al meer kinderen die het virus kunnen doorgeven.”

Het feit dat de federale regering en de deelstaten hebben beslist om het Covid Safe Ticket+ in te voeren, dus het mondmasker te verplichten waar het CST van toepassing is, vindt Van Gucht een goede zaak. “Dat hebben we als experten ook gevraagd. Het CST alleen is absoluut onvoldoende om een evenement veilig te organiseren. Het masker zal voor iedereen altijd werken.”

In discotheken en nachtclubs die geen mondmasker willen verplichten, mag ook een zelftest aan de ingang worden gevraagd. “In Nederland hebben ze een sluitingsuur ingevoerd vanaf 20 uur”, zegt Van Gucht. “Maar dat leidt tot inkomensverlies voor de horeca, dat willen we vermijden. Ik vrees dat niet veel mensen een mondmasker zullen dragen op de dansvloer. Een zelftest aan de ingang is goed, maar dan moet het correct gebeuren.”

LEES OOK: Jeugdpsychiater over mondmaskers bij kinderen: “Laten we niet vervallen in emotie”

Dirk Devroey: “Too little, too late”

VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is allesbehalve onder de indruk. “De overheden hebben nog maar eens nagelaten om tijdig te anticiperen.”

“Morgen tellen we 20.000 positieve testen, waarmee we op hetzelfde peil zitten als in de tweede piek van de pandemie”, zegt professor Devroey. “Er liggen ook al meer dan 500 mensen op de afdelingen intensieve zorgen in de ziekenhuizen. Hadden we deze maatregelen drie weken geleden genomen, dan hadden we het tij misschien kunnen doen keren. Nu loopt de situatie uit de hand. De stijging in de ziekenhuizen zal nog zeker een drietal weken aanhouden en dat zal opnieuw een hypotheek leggen op de reguliere zorg. Het zijn opnieuw de mensen in de zorgsector die hiervoor opdraaien en een lange winter tegemoet gaan.”

De maatregelen die nu genomen zijn, komen niet alleen te laat, ze zijn ook weinig doortastend, aldus nog de professor Huisartsengeneeskunde. “Duitsland heeft met een veel grotere bevolking 50.000 positieve testen en neemt veel ingrijpendere maatregelen. Wij nemen maatregelen die je zelfs niet gaat kunnen handhaven. Wie gaat er controleren of er CO2-meters in elk klaslokaal staan? Gaan politieagenten daarvoor op pad gaan? Wie gaat controleren hoe het er in de discotheken aan toe gaat? Die zelftesten zijn onzin, wie negatief wil zijn, zal negatief zijn.”

Professor Devroey is dan ook meer dan ontgoocheld. “Ook al omdat ik vorig jaar rond dezelfde periode hetzelfde heb gezegd, het is too little, too late.”

LEES OOK: Verschillende nachtclubs willen naar Raad van State trekken na nieuwe maatregelen

Margot Cloet: “Maatregelen waarschijnlijk onvoldoende om kentering teweeg te brengen”

“De genomen maatregelen zullen waarschijnlijk onvoldoende zijn om een kentering in de belasting in de ziekenhuizen teweeg te brengen.” Dat heeft Margot Cloet, de topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, gezegd in ’Het Journaal’. Cloet had liever een korte pauze met stevigere maatregelen gehad om daarna de samenleving geleidelijk aan te heropenen.

Het pakket aan maatregelen zal volgens Cloet niet volstaan. “Gisteren waren er 300 ziekenhuisopnames op 1 dag tijd. Dat zorgt voor een hele zware belasting op de zorg, terwijl er in oktober bijvoorbeeld ook 11 procent van het personeel afwezig was.”

Cloet is vooral ontgoocheld dat het GEMS-advies, waarin zwaardere maatregelen op tafel werden gelegd, niet is gevolgd. “Ik vrees voor een vicieuze cirkel, waarbij er binnen een aantal weken opnieuw extra maatregelen moeten worden genomen. Dat zou niet goed zijn voor de motivatie van de bevolking en ook niet voor die van het zorgpersoneel.”

In een reactie aan Belga licht de topvrouw van Zorgnet-Icuro toe dat het pakket aan maatregelen “eerder bestemd lijkt voor wanneer de piek in de coronacurves voorbij is” dan voor een moment wanneer alle indicatoren op rood staan, zoals nu het geval is. “Bovendien wordt het effect van de maatregelen pas binnen twee weken duidelijk, wanneer misschien ook het griepseizoen erbij zal komen. Ik ben dan ook bezorgd dat dat de zorgsector nog verder zal ontwrichten.”

LEES OOK: Vooral ontgoocheling na Overlegcomité: “Dit is terug naar af”

Geert Molenberghs: “Gematigd tevreden, mocht ook meer zijn”

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) is gematigd tevreden. “Maar ik zou het niet erg vinden mocht het wat meer zijn.”

Vooral de verplichting om CO2-meters in de scholen te plaatsen vindt Molenberghs een belangrijke maatregel. Ook is hij erg tevreden dat het telewerken verplicht wordt. “Dat zijn twee goede zaken. Het wordt afwachten of de genomen maatregelen ook voldoende zullen zijn om de coronacijfers te doen dalen, de opvolging wordt belangrijk. Dit is alleszins de laatste kans om de kentering in te zetten, terwijl we alle sectoren nog open houden.”

De verplichting om mondmaskers te dragen in de klassen, had Molenberghs graag uitgebreid gezien naar het derde en vierde leerjaar. Ook het nachtleven had wat hem betreft nog meer ingeperkt moeten worden. “Dat zijn dingen die we met de GEMS-expertengroep hadden voorgesteld. Die had ik er dus liefst nog bij gezien.”

Deze week werden besmettingscijfers van bijna 20.000 gevallen op één dag genoteerd, geeft Molenberghs nog mee. “Dat is even hoog als toen we vorig jaar aan de piek zaten, maar nu zitten we nog niet aan de piek. We zitten in een zorgelijke situatie.”

Marc Van Ranst: “Moeilijk om te voorspellen of maatregelen zullen volstaan”

“Het is heel moeilijk om te voorspellen of het pakket nieuwe coronamaatregelen zal volstaan, want op dit moment gaan de coronacurves steil omhoog.” Dat was woensdagavond de eerste reactie van viroloog Marc Van Ranst in ‘Het Journaal’.

“Een aanvaardbaar pakket”, zegt Van Ranst, al had hij graag de mondmaskerplicht nog iets strenger gezien. De virologen hadden een verplichting vanaf 9 jaar op tafel gelegd, maar uiteindelijk werd een compromis bereikt over een verplichting vanaf 10 jaar.

De viroloog is ook zeer te spreken over de verplichting tot een installatie van een CO2-meter in de klaslokalen. “Dat is een verzuchting die al lang op tafel had moeten liggen. Ik hoop dan ook dat het nu om een echte verplichting gaat.”

Of het totale pakket zal volstaan, is volgens Van Ranst echter moeilijk te voorspellen. De KU Leuven-viroloog hoopt nu op een “stevige campagne” voor het geven van de derde prik tegen het virus. “De vaccins liggen er. Al moeten we hemel en aarde bewegen, de overheden moeten dit zo snel mogelijk realiseren.”

LEES OOK: STANDPUNT. Hadden we dat mondmasker maar gehouden

Hoofdarts UZ Gent: “Ik hoop dat dit zal volstaan”

De hoofdarts van het UZ Gent hoopt dat het pakket maatregelen dat het Overlegcomité heeft genomen, wordt opgevolgd. “Het is belangrijk dat mensen de situatie correct inschatten en dat men de maatregelen volgt”, zegt dr Frank Vermassen na de uiteenzetting van het Overlegcomité. “Ik hoop dat dit zal volstaan. Maar het hangt natuurlijk af van de mate waarin de maatregelen gevolgd zullen worden.”

Het UZ Gent zag de voorbije dagen heel wat nieuwe besmettingen en ook de zorgbehoefte neemt toe. “De druk is de laatste dagen verder toegenomen. We hebben 42 patiënten en zowat 30 procent van onze capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen. Ik ben dus blij dat deze maatregelen genomen zijn.” Ook in andere Gentse ziekenhuizen neemt de druk toe.

“Het is op dit moment ernstig. Maar nog niet hopeloos of dramatisch”, vervolgt de Gentse hoofdarts. “Maar we moeten vermijden dat het zo wordt.” De genomen maatregelen vormen voor de hoofdarts “een goed evenwicht tussen enerzijds wat nodig is en anderzijds wat mogelijk is om de economische en sociale activiteit zoveel mogelijk te garanderen.”

Vooral een goede opvolging van de maatregelen zal erger voorkomen. “Ik geloof dat deze maatregelen het verschil kunnen maken. Maar laat me een oproep doen aan de bevolking om te doen wat nodig is. Dan kunnen we de curve de komende dagen naar beneden corrigeren.”

Socioloog Ignace Glorieux: “Moeten dit samen doen. Als deel niet meewerkt, lukt het niet”

Socioloog Ignace Glorieux zegt dat het goed is dat mensen perspectief kregen. Hij vraagt zich achter af of er geen strengere maatregelen nodig zijn om de coronacijfers te drukken. “Een korte lockdown kan de cijfers snel doen dalen. De elastiekbeweging van de maatregelen, moet loslaten, aantrekken, loslaten, begint zijn tol te eisen bij de bevolking.”

Volgens Glorieux is er wel positief gecommuniceerd door de premier door duidelijk te stellen dat we sectoren niet tegen elkaar mogen opzetten. “De zorg maar ook horeca, nachtleven en cultuursector zijn de grote slachtoffers, maar net voor hen moeten we maatregelen treffen”, zegt Glorieux. “Mensen gaan weer wegblijven, die sectoren gaan het moeilijk krijgen. Maar de urgentie is wel hoog, er sterven gemiddeld nog steeds 30 mensen per dag en daar staan we te weinig bij stil. Iedereen zegt ‘ik ben het beu’, maar we hebben geen optie om te stoppen. Bekijk het alsof je tegen kanker vecht: je kan gewoon niet anders dan de behandeling aan te gaan als je erdoor wil geraken. Belangrijk is wel dat we dit samen doen. Als een deel niet meewerkt, dan lukt het niet.”

Glorieux ziet wel hoop in het feit dat er perspectief is geboden, ook al vreest hij dat de vooropgestelde data misschien te vroeg liggen. “We moeten nog altijd met twee woorden spreken, en afwachten of we niet strenger hadden moeten zijn”, zegt hij.

Elke Van Hoof, psychologe VUB: “Grote bezorgdheid voor bepaalde sectoren”

Psychologe Elke Van Hoof heeft een dubbel gevoel over de maatregelen die in het Overlegcomité werden genomen. “Langs de ene kant is het werkbaar - het had nog erger gekund - maar we moeten wel met twee woorden spreken”, zegt ze aan Belga.

“Ik heb grote bezorgdheid over bepaalde sectoren, zoals de horeca en het nachtleven, waar de chronische financiële druk als een sluipend gif op de betrokken personen inwerkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER