Groenland laat geen ontginning van uranium toe

In Groenland heeft het parlement een wetsvoorstel aangenomen om de exploratie en ontginning van uranium op zijn grondgebied te verbieden. Deze beslissing blokkeert vooral de ontwikkeling van het project Kvanefjeld, dat een van de grootste voorraden zeldzame aardmetalen van de hele wereld zou omvatten. Kvanefjeld, gesitueerd in fjorden in het zuiden van het eiland, werd ontwikkeld door het Australische bedrijf Greenland Minerals, dat door Chinees kapitaal wordt gecontroleerd.

Kvanefjeld had vorig jaar van de Groenlandse autoriteiten een voorlopige goedkeuring gekregen. De vorige regering van het land werkte aan een definitieve vergunning voor het project. 

Campagnebelofte

Het besluit om de exploratie en ontginning te verbieden is echter een consequentie van de campagnebeloftes die de Inuit Ataqatigiit (IA), de linkse regeringspartij van het land, bij de verkiezingen de voorbije lente had gedaan. De partij had immers beloofd alles in het werk te stellen om de ontwikkeling van Kvanjefjeld stop te zetten.

De reden voor die beslissing was de aanwezigheid van het radioactieve uranium als bijproduct van de ontginning van zeldzame mineralen.

De nieuwe regelgeving sluit aan bij de strategie van de nieuwe regering om Groenland als een milieuvriendelijke bestemming te promoten. De wet verbiedt de exploratie van afzettingen met een uraniumconcentratie van meer dan 100 delen per miljoen (ppm).

Dat cijfer wordt door de World Nuclear Association nochtans als een bijzonder laagwaardig niveau beschouwd. Door de nieuwe regeling wordt het tevens mogelijk om de exploratie van andere radioactieve mineralen, zoals thorium, te verbieden.

Groenland, een uitgestrekt autonoom arctisch gebied dat bij Denemarken hoort, baseert zijn economie op visserij en subsidies van de Deense regering.

Door het smelten van het poolijs zijn mijnbedrijven in het land echter steeds meer geïnteresseerd geraakt. Groenland beschikt immers over een ondergrond die grote voorraden belangrijke grondstoffen bevat.

Die voorraden zouden onder meer een brede waaier producten – van koper en titanium tot platina en zeldzame aardmetalen – kunnen leveren voor de fabricage van elektrische automotoren en apparaten die de zogenaamde duurzame revolutie zouden moeten ondersteunen.

Klimaatakkoord

In Groenland zijn momenteel twee mijnbedrijven actief. Een eerste onderneming is een producent van anorthosiet, dat voorraden titanium omvat. De tweede onderneming is gespecialiseerd in de ontginning van robijnen en roze saffieren.

Voor de verkiezingen van april had het eiland verschillende exploratievergunningen verstrekt, onderdeel van een poging om zijn economie te diversifiëren en uiteindelijk zijn langetermijndoel – onafhankelijkheid van Denemarken – te realiseren.

De regering van de Verenigde Staten heeft onlangs een economisch hulppakket aan Groenland uitgebreid als onderdeel van de inspanningen van de regering van president Joe Biden om voor de aanvoer van cruciale mineralen alternatieven voor Chinese leveranciers te vinden.

Voormalig Amerikaans president Donald Trump bood zelfs aan het eiland te kopen om de Chinese dominantie op de markt voor zeldzame aardmetalen aan te pakken. China heeft op de markt van deze grondstoffen een aandeel van bijna 80 procent.

Hoewel de Groenlandse autoriteiten niet alle mijnbouwactiviteiten afwijst, heeft het land ook elke exploratie van oliewinning – wegens zorgen voor het klimaat en het leefmilieu – verboden.

Eerder deze maand benadrukte de Groenlandse premier Múte Egede nog zich bij de Klimaatakkoorden van Parijs te willen aansluiten. Groenland is een van de weinige landen die de overeenkomst nog niet heeft geratificeerd.

Meer