Direct naar artikelinhoud
NieuwsDieren

Hond belt man: Britse wetenschapster ontwerpt speeltje waarmee eenzame hond zijn baasje belt

Zack met de DogPhone van Ilyena Hirskyj-DouglasBeeld Dr Ilyena Hirskyj-Douglas

Een onderzoekster aan de universiteit van Glasgow heeft een speeltje ontwikkeld waarmee haar hond haar kan bellen. De zogeheten DogPhone geeft de hond een vorm van controle. ‘Honden kunnen hun baasje videobellen waar en wanneer ze dat willen.’

De afgelopen jaren kwamen verschillende apparaten op de markt die mensen toelaten om vanop afstand, met hun gsm, hun huisdieren in het oog te houden en ermee te praten, zoals de PetCube Camera en Petchatz. Er zijn ook voederbakjes die met de gsm te bedienen zijn. 

Maar geen van die toestellen laten het huisdier toe om zelf te beslissen wanneer die met het baasje wil bellen, bedacht Ilyena Hirskyj-Douglas, onderzoeker aan de University of Glasgow.

Hirskyj-Douglas heeft daarop de DogPhone ontwikkeld en uitgetest met haar labrador Zack, die gedurende de 16 testdagen 8 uren alleen thuis bleef. De resultaten heeft ze nu samen met twee collega’s van een Finse universiteit gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. 

Het is “een internet-of-thingstoestel dat een hond toelaat om te videobellen met zijn baasje waar en wanneer hij dat wil”.

Ilyena Hirskyj-Douglas doet onderzoek naar hoe technologie kan helpen om verveling, stress of gedragsproblemen bij dieren te verhelpen. De Dog­Phone is een stukje technologie in een bal. Als de hond die bal aanraakt, krijgt het baasje een video call. 

De wetenschappelijke paper beschrijft hoe de onderzoekers de gevoeligheid van de DogPhone optimaliseren, zodat de telefoon niet bij de minste aanraking overgaat. Zack leek nogal vaak per ongeluk te bellen, waarna bleek dat hij gewoon ging slapen, of naar de muur zat te staren. Al wijzen de onderzoekers erop dat dit menselijke interpretatie kan zijn. 

“Toen de hond het systeem in gang zette met zijn achterste, kan dat doelbewust geweest zijn en een eigen manier van de hond om interactie uit te lokken”, aldus het onderzoek. En daar gaat het de onderzoekers om: huisdieren die lange tijd alleen zitten, een gevoel van autonomie en controle te geven. 

Op dit moment heeft Ilyena Hirskyj-Douglas geen plannen om de DogPhone op de markt te brengen, “maar wie weet, in de toekomst wel”, zegt ze aan De Morgen. “Ik hoop dat deze technologie ontwerpers inspireert om toestellen voor honden anders te ontwikkelen, zodat ze zelf controle krijgen.”

Ilyena Hirskyj-Douglas met haar hond Zack.Beeld Ilyena Hirskyj-Douglas