Verplicht thuiswerk: werkgevers huiveren voor “kafkaiaans” registratiesysteem

De werkgeversorganisaties reageren uitgesproken negatief op het verplichte thuiswerk dat de regeringen invoeren om de nieuwe opflakkering van het coronavirus tegen te gaan. Het bedrijfsleven twijfelt aan het nut ervan en is ook beducht voor de administratieve rompslomp die de maatregel met zich meebrengt.

Het Overlegcomité besliste gisteren om thuiswerk of telewerk weer grotendeels verplicht te maken waar mogelijk. “Dit moet bijdragen aan het verminderen van het aantal contacten, ook op het openbaar vervoer”, is het argument. Sinds het Zomerplan was thuiswerk niet meer verplicht, maar alleen aanbevolen. Nu is er dus weer een verplichting.

Dit zijn de concrete richtlijnen:

  • Telewerk wordt verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, “tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering”.
  • Per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk. Dat komt dus neer op vier dagen op vijf verplicht thuiswerken. Vanaf 13 december wordt het aantal terugkeerdagen opgetrokken naar maximaal twee per personeelslid, wat neerkomt op drie dagen op vijf thuiswerk.
  • Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking gesteld wordt via het portaal van de sociale zekerheid (RSZ).

Van “Kafka” tot “heksenjacht”

Het bedrijfsleven heeft geen goed oog in dat elektronisch register, waar bedrijven per locatie zullen moeten aangeven welke werknemers ter plaatse zullen blijven werken, omdat hun functie dat vereist.

  • De Vlaamse werkgeverskoepel Voka waarschuwt dat de controle op de telewerkverplichting niet mag uitmonden in een heksenjacht tegen ondernemingen. “De RSZ-tool die dit voorjaar daarvoor werd ingezet, was veel te omslachtig en de meerwaarde in het bestrijden van de pandemie is nooit aangetoond. Het copy/paste hernemen van die tool is voor ons geen optie.”
  • “De registratietool zal nog maar eens tot extra rompslomp leiden voor onze ondernemers en zal aan de oplossing niets bijdragen”, vreest Danny Van Assche van kmo-organisatie Unizo.
  • Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) spreekt van “een kafkaiaans registratiesysteem dat niets bijbrengt in de strijd tegen de pandemie”.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) beloofde in De Ochtend (Radio 1) dat ze met haar federale collega Pierre-Yves Dermagne de administratie zal proberen te beperken en de bedrijven een stuk autonomie zal geven.

“Eenheidsworst”

De fundamentele kritiek van de werkgevers op het verplichte thuiswerk is al langer bekend. Ze twijfelen aan de impact op het aantal besmettingen en noemen de lineaire maatregel “eenheidsworst”.

“Veel ondernemingen kunnen hun medewerkers zonder probleem covid safe laten werken door de bestaande regels toe te passen: afstand bewaren, gebruik van mondmaskers, handhygiëne. Wie geïnvesteerd heeft in ventilatie – nog altijd zwaar onderschat – en CO2-meters, mag al zeker niet gestraft worden met een one size fits it all-maatregel”, klinkt het bij Unizo.

Voka en VBO blijven bij hun eerdere standpunt dat vaccinatie de uitweg is uit de crisis en de uitrol van de derde prik, de booster, daarom versneld moet worden.

Volgens medische experts zal die derde prik echter te laat komen om de huidige stijging van de coronabesmettingen tegen te gaan. Onderzoek in Nederland wijst de werkplek aan als besmettingsbron. (mah)

Meer