© Patrick De Roo

Nieuwe bomen voor Tramplein en Draakplaats zetten kroon op het werk na drie jaar heraanleg: “Stilaan het meest gefotografeerde plein in ’t stad”

Berchem, Antwerpen -

Na bijna drie jaar in het stof, werden de werken aan het viaduct op de Draakplaats en het Tramplein in juli afgerond. Enkel de groenbeplanting moest nog gebeuren. Die laatste etappe is nu aan de orde. Op het plein worden vandaag nieuwe bomen aangeplant die even groot zijn als de bomen die in het kader van de werken werden gekapt.

Elien Van Wynsberghe

De aankondiging dat de bomen op het plein moesten wijken voor de werken aan het viaduct, botste in 2019 nog op protest van de partij Groen. Die startte toen een petitie voor het behoud van de bomen. Zonder succes. “We zagen daar toen erg tegenop”, blikt ook Berchems districtsschepen van Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA) terug. “Maar het was onmogelijk om de bomen te behouden gezien de complexiteit en de grootschaligheid van de werken aan het viaduct. Bovendien verkeerden de bomen niet in een goede gezondheid. Ze stonden in te kleine boomvakken waardoor ze klein bleven. In feite waren ze ten dode opgeschreven.”

De districtsschepen sprak destijds wel af met spoorwegbeheerder Infrabel, die de werken aan het viaduct uitvoerde, dat eens de werken afgerond, er degelijke boomvakken zouden worden aangelegd én dat de bomen die opnieuw zouden worden aangeplant minstens even groot moesten zijn dan de bomen die werden gekapt. Het district trok zelf 85.000 euro uit voor standplaatsverbetering, grotere plantvakken met extra teelaarde, meststoffen en bomengranulaat. Ook de bodem rond de bomen die wel werden behouden, is intussen aangepakt.

 © Patrick De Roo

En de nieuwe bomen, die arriveerden vandaag. Tien voor de Berchemse zijde (Tramplein), één voor de Antwerpse zijde (Draakplaats). “Die bomen hebben een even grote omtrek dan de bomen die werden gekapt: zo’n 45 centimeter”, legt De Saegher uit. “Evident is dat overigens niet. Bij grotere bomen daalt de overlevingskans drastisch, wil je ze verplaatsen. Dat probleem heb je bij kleine boompjes amper. Het is een technisch moeilijk verhaal en de aannemer zal dit intens moeten opvolgen.”

Na de aanplant van de bomen volgt nog de aanplant van heesters en vaste planten. En dan is het plein écht klaar. “Ik denk dat dit ondertussen het meest gefotografeerde plein is van de stad”, zegt De Saegher.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER