Donderdagmiddag stond er opnieuw een auto op het plein aan het station Antwerpen-Berchem ©  rr

Opnieuw auto op plein aan Berchem-station waar twee verkeersdoden vielen: “We kunnen niet overal paaltjes plaatsen”

Berchem -

Opnieuw parkeerde een automobilist zich ongegeneerd aan Berchem-station, waar twee weken geleden twee dodelijke ongevallen gebeurden. De politie vraagt om dergelijke verkeersovertredingen te melden bij de Blauwe Lijn. Ook het district vindt dat er echt wel verandering moet komen.

Jan Stassijns

Een alerte buurtbewoner kon opnieuw een verkeersovertreding vaststellen op het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein aan het station Antwerpen-Berchem. Een auto reed het plein op en parkeerde zich ongegeneerd aan de ingang van het stationsgebouw. Op die plek vonden twee weken geleden nog twee dodelijke ongevallen plaats. In amper drie dagen tijd kwamen toen twee vrouwen om het leven door een vrachtwagen die achteruit reed.

 ©  svw

Het is verboden om op het plein te rijden. Dat is ook aangegeven met een C3-verkeersbord, maar dat wordt nog steeds door verschillende chauffeurs aan hun laars gelapt. Vorige week konden voorbijgangers ook al een bestelwagen filmen die het plein op reed. En ook maandag was het weer prijs. En dat zijn enkel de voorbeelden die op beeld zijn vastgelegd. Antwerps gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen) maakte deze week ook nog melding van een zwarte pick-up die op het plein geparkeerd stond.

LEES OOK. En nog een verkeersovertreding, opnieuw bestelwagen aan station Berchem: “Dit is on-be-grijpelijk”

Het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein ©  Patrick De Roo

De politie stuurde een ploeg ter plaatse voor de overtreder, al was de vogel intussen al gaan vliegen. “Het is onmogelijk om permanent post te vatten op het plein”, laat politiewoordvoerder Wouter Bruyns weten. “Maar we vragen de burger om dergelijke verkeersovertredingen te melden bij De Blauwe Lijn op het nummer 0800 123 12.”

De stad liet vorige week paaltjes plaatsen aan de kant van de Uitbreidingsstraat. Toch vinden auto’s en bestelwagens nog steeds de weg tot op het plein, aan de kant van de Guldenvliesstraat. “Dit is een verkeersovertreding”, zegt Dirk Vermeiren, woordvoerder van schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “We kunnen niet overal paaltjes plaatsen. Er is een aanpassing gebeurd aan de Uitbreidingsstraat waar nu ook een laad- en loszone is voorzien.”

LEES OOK. Ondanks dranghekken na twee dodelijke ongevallen tóch weer bestelwagen op plein aan station Berchem: politie plaatst paaltjes

Bruno De Saegher (N-VA), districtsschepen van Verkeersveiligheid in Berchem stuurt nog eens aan op een grondige heraanleg van het plein, waarvoor de NMBS en de stad Antwerpen de touwtjes in handen hebben. “Dit is een draak van een plein”, zegt hij. “De onveilige situatie kan enkel opgelost worden door heel die plek anders in te richten.”

“Het is ook bijzonder frustrerend dat sommige mensen zo hardleers de regels aan hun laars lappen”, zegt Bruno De Saegher. “De individuele verantwoordelijkheid van zij die toch op het plein rijden, moet ook eens benoemd worden. Maar het is duidelijk dat het bij hen niet doordringt dat zij mensen in gevaar brengen. Dit is een voetgangerszone en moet dus ook een veilige zone zijn. Er staan nu al barrières die moeten verhinderen dat tot op het plein gereden kan worden, maar we kunnen ons openbaar domein ook niet volledig inbunkeren en volledig afsluiten met paaltjes. Het moet nog steeds bereikbaar kunnen blijven voor de hulpdiensten. Daar maken deze verkeersovertreders misbruik van.”

LEES OOK. Stationsplein Berchem, een week na het dubbele drama: “Een grote, lelijke, ongedefinieerde, levensgevaarlijke kattenbak”

LEES OOK. Opnieuw leveringen aan broodjeszaak Panos in station Berchem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen