Albert Barrez (nu 63) tijdens het assisenproces over de moord op Karel Van Noppen. © VUM

Moordenaar van veearts Van Noppen riskeert vier jaar cel voor drugslabo en wietplantage

Bornem, Antwerpen -

Albert Barrez, de man die in 1995 veearts Karel Van Noppen doodschoot, dreigt opnieuw achter de tralies te belanden. Hij is betrokken bij een synthetisch drugslabo en een wietplantage. Het parket wil Barrez vier jaar de cel in.

Sam Reyntjens

De vandaag 63-jarige Albert Barrez kreeg in 2002 een gevangenisstraf van 25 jaar voor de moord op veearts en hormonenjager Karel Van Noppen in Wechelderzande in 1995. Barrez handelde in opdracht, hij was ingeschakeld als huurmoordenaar door mensen die tot de hormonenmaffia gerekend werden. Barrez werd in 2009 een eerste keer vrijgelaten, schond zijn voorwaarden en belandde in 2011 terug in de cel. In alle stilte werd hij een tijd later terug vrijgelaten. Heel lang zou dat niet duren, in 2016 sloegen speurders de man in de boeien bij een loods in Dottignies bij Moeskroen. “Hij kwam er aanrijden met een vrachtwagen vol materiaal om drugslabo’s en ­-plantages op te zetten”, aldus de openbaar aanklager.

Samen met vijf anderen stond Barrez donderdag voor de Antwerpse rechtbank. Twee van de oorspronkelijke medebeklaagden zijn ondertussen overleden. Het onderzoek naar de bende was gestart toen de speurders van de politiezone Klein-Brabant het gerucht onderzochten dat in café La Difference in Bornem drugs gedeald werden. De zaakvoerder, een neefje van Albert Barrez, werd afgeluisterd en daaruit bleek dat Albert bezig was ‘met iets groter, iets voor zijn pensioen’. De speurders achterhaalden dat Barrez in het Vlaams-Brabantse Merchtem een wietplantage had opgezet.

13.000 liter drugsafval

“Er kwamen ook twee loodsen in Menen en Dottignies in beeld”, zei de procureur donderdag. Die werden gebruikt om amfetamines zoals speed te produceren. Nadat Barrez en enkele anderen bij de loods in Dottignies opgepakt waren, volgden verschillende huiszoekingen. In totaal is 13.000 liter drugsafval gevonden, wat aantoont dat de bende al enorme hoeveelheden amfetamines heeft geproduceerd. In het huis van Barrez in Aalst hing een sterke geur van BMK, een grondstof voor synthetische drugs. “Er lagen ook handleidingen over hoe een synthetisch labo op te zetten”, zegt de procureur.

De aanklager vordert tegen Albert Barrez een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 32.000 euro. De andere beklaagden riskeren twaalf maanden en drie jaar gevangenis. Barrez ontkent de feiten niet. Hij verklaarde aan de speurders dat hij na zijn vrijlating eerst werk had gevonden. Maar toen hij zijn job was kwijtgespeeld, ontmoette hij Rony V.L., die hij nog kende uit Leuven-Centraal. V.L. is ondertussen overleden maar werd oorspronkelijk ook vervolgd in dit dossier. Hij wordt door Barrez en andere verdachten aangeduid als de werkelijke spil. “Mijn cliënt heeft deelgenomen aan het opzetten van het synthetische labo. Hij zocht de loods, hielp installeren en maakte schoon”, pleitte advocaat Danny Francet. “Maar met het vermarkten van de drugs heeft hij niets te maken. Dat deed Rony V.L.” Over de plantage, die blijkbaar geen groot succes was, bleef Francet kort. “Ja, daar was mijn cliënt bij betrokken.” De advocaat vroeg rekening te houden met het feit dat alles zich vijf jaar geleden afspeelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen