Direct naar artikelinhoud
NieuwsMarketing

Plagiaat of niet? Logo van Brussels Airlines komt Poolse krant wel erg bekend voor

Het nieuwe logo van Brussels Airlines (links) en het logo van de poolse krant Gazeta.pl (rechts).Beeld Belga/rv

Bij de Poolse krant Gazeta.pl keken ze vreemd op toen ze het nieuwe logo van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines onder ogen kregen. Dat lijkt heel sterk op hun eigen logo. Er is contact opgenomen met Brussels Airlines, zo liet Gazeta.pl weten. 

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kondigde aan na vijftien jaar afscheid te nemen van haar bekende logo met veertien rode bollen in een b-vorm. De bollen blijven wel aanwezig in het nieuwe logo, maar het zijn er nu nog negen. Die hebben verschillende groottes en zijn in de vorm van een vierkant gezet. 

Dat deed bij het Poolse Gazeta.pl een belletje rinkelen. Hun eigen logo bestaat namelijk uit... negen rode bollen van verschillende groottes die samen een vierkant vormen. 

“Een vergelijking van het handelsmerk van Gazeta.pl en het nieuwe handelsmerk van Brussels Airlines laat er geen twijfel over bestaan dat de grafische elementen nagenoeg identiek zijn”, zo zegt een woordvoerster van Agora, de mediagroep waartoe Gazeta.pl behoort, na een vraag van persagentschap Belga. 

De groep zegt de situatie te analyseren. Ze heeft Brussels Airlines alvast gecontacteerd. “We hopen deze kwestie snel en vriendschappelijk te kunnen oplossen”, klinkt het.

Bij Brussels Airlines kent men het logo van Gazeta.pl. “We hebben dat logo gezien vooraleer we ons logo als handelsmerk registreerden”, zegt woordvoerster Kim Daenen. Maar de luchtvaartmaatschappij zag geen redenen om het geplande logo nog aan te passen. “De twee logo’s zijn niet volledig identiek, en bovendien werken de twee bedrijven in volledig andere sectoren”, aldus Daenen. “Er is dus geen verwarring mogelijk.”