De treinbestuurder (links) werd vrijgesproken.  ©  rr

Seingever veroordeeld voor dodelijk treinongeval in Aarschot, treinbestuurder vrijgesproken

De Leuvense politierechtbank heeft vrijdag een verkeersleider van Infrabel veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel en 4.000 euro boete voor het dodelijke ongeval in Langdorp, Aarschot, van 20 juni 2019. De bestuurder van de trein werd vrijgesproken.

Bron: BELGA

Bij het ongeval kwam de twintigjarige Brent V.E. om het leven wanneer zijn auto gegrepen werd op een open overweg. Zijn twee passagiers raakten lichtgewond. De trein die hem greep, werd op dat moment gedepanneerd en reed daarom in de tegengestelde richting, zogenaamd op tegenspoor.

Daarbij gelden bepaalde protocollen, afhankelijk van het soort blok waarin gereden wordt: gesloten of open. De seingever, Tom V.D.B. ging er foutief vanuit dat het over gesloten blok ging, wat op 98 procent van de Belgische spoorlijnen wel zou kloppen, en gaf dan ook de foute instructies. Daardoor sloten de overwegen te laat en kon het ongeval gebeuren. De machinist werd niet veroordeeld aangezien hij instructies moest volgen. De burgerlijke partijen kregen samen een schadevergoeding van 130.000 euro toegewezen.

Lessen getrokken

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, reageert op het vonnis: “Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers, hun familie en hun vrienden. Dit ongeval had nooit mogen gebeuren en gaat om een jammerlijke menselijke fout. Hoewel we als bedrijf niet terechtstonden, hebben we hieruit toch de nodige lessen getrokken en intern maatregelen genomen zodat we zulke drama’s in de toekomst hopelijk kunnen vermijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer