Oostenrijk gaat minstens tien dagen in lockdown en verplicht vaccinatie voor hele bevolking

De Oostenrijkse regering voert vanaf maandag een lockdown in het hele land in als reactie op de snel stijgende coronacijfers. Die zal twintig dagen duren, zei bondskanselier Alexander Schallenberg zonet op een persconferentie, al wordt de situatie wel geëvalueerd na tien dagen. Daarnaast wordt een verplichte vaccinatie uitgerold voor de hele bevolking. “Een moeilijke beslissing”, noemt hij het.

gjs
Bron: BELGA

De vierde golf slaat bijzonder hard toe in Oostenrijk: in de laatste 24 uur werden meer dan 15.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Sinds maandag had de regering een lockdown ingevoerd voor de niet-gevaccineerden in het land, maar de steeds sneller stijgende cijfers doen de regering een versnelling hoger schakelen. Daarom werd beslist dat weer een nationale lockdown ingevoerd wordt. Die gaat maandag in en zal zeker tien dagen gelden. Dan volgt een evaluatie en kunnen er nog eens tien dagen bijkomen.

LEES OOK: In deze vier landen geldt vaccinatieplicht voor de hele bevolking, hoe is de situatie daar?

Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen openblijven, horecazaken blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. De scholen blijven open voor wie ze nodig heeft om in opvang te voorzien, maar er moeten in ieder geval mondmaskers gedragen worden. Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. “We nemen deze beslissing niet zomaar”, zei bondskanselier Alexander Schallenberg. “Jammer genoeg is dit noodzakelijk.”

Het besluit komt er na overleg tussen de regering en de negen deelstaten. Twee daarvan, Salzburg en Opper-Oostenrijk, hadden de ingrijpende maatregel al genomen tot aan de kerstdagen. Kanselier Schallenberg verwees als verklaring voor de drastische beslissingen naar het vele menselijke leed. “We willen geen vijfde golf.”

LEES OOK: Dit zijn de vijf scenario’s voor de komende maanden: “Laat het een wake-upcall zijn”

Verplichte vaccinatie

Vanaf 1 februari voert Oostenrijk ook een algemene verplichting tot vaccinatie in. Het wordt daarmee het eerste West-Europese land dat die beslissing neemt. “Te veel mensen onder ons hebben zich niet laten vaccineren. Dat is de realiteit. We hebben daarom deze moeilijke beslissing moeten nemen”, zei Schallenberg.

In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Het is de vierde keer dat het land in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste besmettingscijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER