©  © Fotografie George Burggraaff / Hollandse Hoogte

DISCUSSIE. Hoe ga jij de coronawinter doorbrengen? Dit zeggen onze lezers

Acht op de tien Belgen geloven niet meer in de kansen op een normale eindejaarsperiode. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van onze krant. Experts bevestigen die vrees. “Het ziet ernaar uit dat we pas in het begin van het ­nieuwe jaar naar het normale leven terug­keren”, klinkt het.

dvt

Amper 3%. Zoveel landgenoten ziet het nog goedkomen voor de feesten. Zij schatten de kans op een normale kerst en Nieuwjaar ‘zeer groot’. Nog eens 18% noemt de kans ‘groot’. Alle anderen – een grote meerderheid van 79% – zien maar weinig hoop. Zij achten de kans (heel) klein dat we normaal kunnen vieren met veel vrienden en familieleden.

Mogelijk volgen er ook opnieuw regels over de contacten thuis. Al ligt dat voorlopig niet op de politieke tafel. Ook een sluiting van de horeca is voorlopig geen optie. “Zelfs bij stijgende cijfers zal de economie openblijven”, zegt Geert Molenberghs. “Want in tegenstelling tot vroeger weten we nu dat het kan.” Hij adviseert zelfs om de eindejaarsfeestjes liever op restaurant te houden dan thuis. “Daar is ventilatie voorzien en is het personeel getraind. Thuis kijkt niemand naar de CO2-meter.”

Twee op de drie Belgen zeggen (veel) begrip te hebben als er opnieuw een lockdown zou komen. Dat percentage loopt bij de 65-plussers zelfs op tot 84%. Mensen die een hoger risicobewustzijn hebben, blijken ook meer geneigd om de maatregelen te volgen.

Hoe ga jij de coronawinter doorbrengen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER