De actie vond plaats in Mechelen-Nekkerspoel en in het centraal station. ©  Dirk Vertommen

Politie controleert 2.820 pendelaars in twee Mechelse stations: drugsdealers gevat

Mechelen -

Tijdens een grote actie in de twee Mechelse stations zijn donderdag 2.820 pendelaars van trein en bus onderworpen aan een grondige controle. Een duo dat in het bezit was van cocaïne en een aanzienlijke geldsom, werd overgedragen aan het parket. 24 andere reizigers hadden verdovende middelen bij zich. Acht personen stonden geseind in een gerechtelijk dossier.

Sven Van Haezendonck

Om de leefbaarheid in de buurt van station Nekkerspoel te garanderen, heeft het stadsbestuur eind vorige maand afspraken gemaakt met de NMBS, Securail, de spoorwegpolitie en de lokale politie. Sindsdien is er zowel fysiek als elektronisch verhoogd toezicht. De NMBS heeft 21 bewakingscamera’s in en rond het station.

Het stadsbestuur benadrukt dat de verhoogde waakzaamheid niet terug te brengen is tot een recente steekpartij, waarvoor de recherche van de politie Mechelen-Willebroek in Luik een verdachte oppakte. “Ons is het vooral te doen om de meldingen rond fietsdiefstallen en drugs en op die manier de leefbaarheid te garanderen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Zowel in Mechelen-Nekkerspoel als in het centraal station vond donderdagnamiddag en -avond een eerste grote actie plaats. Die was hoofdzakelijk gericht tegen overlast, (rondtrekkende) daders en drugsfeiten. “Onze politiezone kreeg hierbij de steun van de federale drugshondengeleiders en spoorwegpolitie, Securail en medewerkers van De Lijn”, legt Vandersmissen uit.

Drugshond duidt 91 personen aan

In totaal controleerden de ordediensten 2.820 reizigers: 2.500 aan het centraal station, 320 in Nekkerspoel. Een drugshond duidde 91 personen als positief aan. Daarvan waren er 24 effectief in het bezit van verdovende middelen die in beslag werden genomen. Twee personen hadden cocaïne en een aanzienlijke geldsom op zak. De politie stelde een proces-verbaal op voor de handel in verdovende middelen. Over hun lot beslist het parket.

Acht personen stonden geseind in een gerechtelijk dossier, nog iemand anders bleek illegaal in ons land te verblijven en werd overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Tegen twee personen werd een proces-verbaal voor witwassen opgesteld. Ze hadden een aanzienlijke geldsom op zak die ze niet konden verklaren. Een persoon die zich tijdens de controle weerspanning gedroeg, werd overgebracht naar het politiecommissariaat.

In de toekomst volgen er nog meer van deze acties. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen