Nest van een Aziatische hoornaar
Oostende

Oproep om nesten van Aziatische hoornaar te melden: "Ze hebben het gemunt op honingbijen"

Vespa-Watch vraagt aan iedereen die een nest ziet van een Aziatische hoornaar, om dat te melden via hun website. De Aziatische hoornaar is een agressieve exotische wesp die (honing)bijen aanvalt. Het is belangrijk om de nesten te verdelgen om te vermijden dat de insecten zich verder kunnen verspreiden. 

De Aziatische hoornaar werd in 2016 voor het eerst in ons land gezien en duikt de laatste tijd regelmatig op. In Lille wordt dit weekend een nest verdelgd. "De Aziatische hoornaar is een agressieve exoot die het vooral gemunt heeft op onze bijen en honingbijen", vertelt Patrick Van Ende van Vespa-Watch. "Ze jagen de bijen op voor de kasten, en daardoor onstaat er stress bij de honingbijen, waardoor ze te zwak zijn om de winter door te komen. Aziatische hoornaars brengen ook schade toe aan de landbouw, omdat ze rijp fruit aanvreten."

Vespa-Watch vraagt iedereen om nesten van Aziatische hoornaars te melden. De nesten hangen hoog in de bomen, en zijn beter zichtbaar nu de bladeren van de bomen vallen. Zo'n nest probeer je best niet zelf te verdelgen want dat kan gevaarlijk zijn. "De Aziatische hoornaars hebben een langere angel dan een gewone wesp, een steek kan pijnlijk zijn. Als je een nest ziet, meld je dat best via onze website.

Beluister hier het gesprek met Patrick Van Ende van Vespa-Watch.

Vespa-Watch zoekt ook nog vrijwilligers die mee op zoek gaan naar de nesten als er Aziatische hoornaars opduiken, aan bijenkasten of in klimop bijvoorbeeld. Er worden dan potten gezet met zoetstof om er meer te lokken. Van daaruit wordt dan de vluchtroute van de wespen gevolgd om zo de nesten te vinden.

Bron: Vespa-Watch

Meest gelezen