Piek in ziekenhuizen wordt tussen eind november en midden december verwacht

 ©  EPA-EFE

De piek van het aantal ziekenhuisopnames wordt tussen eind november en midden december verwacht. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag verklaard op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

Bron: BELGA

Tijdens de piek zullen mogelijk tussen de 650 en tot meer dan 1.200 coronapatiënten intensieve zorg nodig hebben. Sciensano baseert zich op modellen van de Simid-groep (universiteit van Antwerpen en Hasselt) onder leiding van biostatisticus Niel Hens en gezondheidseconoom Philippe Beutels.  Die stelde een aantal scenario’s op.

Momenteel bedraagt het reproductiegetal (R-waarde), dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus doorgeeft, 1,125.

In het worstcasescenario blijft het reproductiegetal in de komende dagen en weken verder stijgen. In dat geval zullen half december meer dan 1.200 bedden op de intensieve zorg bezet zijn. “Dat is vergelijkbaar met de belasting in de eerste golf en dat scenario moeten we absoluut vermijden. Het zal ook moeilijk zijn om patiënten door te sturen naar het buitenland, want in onze buurlanden raken de ziekenhuizen ook steeds voller”, zegt Van Gucht.

In het op een na slechtste scenario blijft de R-waarde stabiel rond 1,1 tot begin december en daalt het reproductiegetal daarna. In dat geval zouden er meer dan 800 bedden bezet zijn op de intensieve zorg.

In het derde scenario blijft de R-waarde stabiel tot 21 november en begint het getal daarna te dalen. Dat zou een piekbezetting op 750 bedden begin december betekenen. “Ook andere modellen die een andere methodologie gebruiken halen momenteel een piekbelasting van zo’n 750 bedden aan”, stelt Van Gucht nog.

In het meest gunstige scenario zet het reproductiegetal vanaf 21 november een sterke daling in. In dat geval zouden er 640 coronapatiënten op intensieve zorg belanden.

Steentje bijdragen

De voorbije weken is de R-waarde fel beginnen stijgen rond half oktober. Toen was er een stijging van 1 naar 1,4. Sindsdien is die geleidelijk aan gedaald tot 1,1. “We blijven momenteel wat hangen rond die 1,1 en we kunnen zeggen dat de waarde de voorbije dagen heel lichtjes verder is gedaald”, klinkt het. Daarom lijkt het dat we momenteel op het scenario met een piekbezetting van 750 zullen uitkomen. “Dat is zeer voorwaardelijk want als de R-waarde de komende dagen stabiel blijft en niet zal dalen, zal dat niet het geval zijn. En als het aantal besmettingen een klein beetje versnelt, gaan we richting het worstcasescenario.”  Er is volgens Van Gucht niet veel nodig om het reproductiegetal te laten stijgen.

“De hoogte van de belasting gaat in de eerste plaats afhangen van de mate waarin we met z’n allen het aantal besmettingen kunnen afremmen”, verklaart Van Gucht. “Ik wil herhalen dat het cruciaal is dat iedereen in elke sector en van elke leeftijd zijn of haar steentje bijdraagt om het virus tegen te houden.”

Deze scenario’s tonen volgens de viroloog ook aan dat er geen tijd was om te wachten met nieuwe maatregelen. “De ziekenhuizen hebben recent moeten schakelen naar fase 1B. Dat wil zeggen dat al de helft van alle reguliere intensievezorgbedden gereserveerd zijn voor COVID-patiënten. Als de epidemie nu nog verder blijft groeien, dan is het niet ondenkbaar dat er geschakeld zal moeten worden naar fase 2A. In dat geval moet men extra intensievezorgbedden bij creëren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen