©  luc daelemans

Gouverneur Jos Lantmeeters: “Beperk je contacten en volg alle basisregels”

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters roept op om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en om alle basisregels na te leven. Het overleg van de provinciale crisiscel vrijdag leert dat de toestand in Limburg bijzonder ernstig is, klinkt het.

Bron: BELGA

De provinciale crisiscel is vrijdag onder leiding van gouverneur Jos Lantmeeters digitaal bijeengekomen om de snel evoluerende coronasituatie in de provincie Limburg te bespreken.

Volgens het Vrij CLB ligt het aantal op te volgen besmettingen aanzienlijk hoger dan tijdens de vorige golven en hebben zij met steeds meer achterstand te kampen in de opvolging. Intussen moeten heel wat klassen in de provincie sluiten.

LEES OOK. Klasjes aan de lopende band in quarantaine: “Situatie in basisonderwijs is ontploft”

Ook vanuit de eerstelijnszorg komen er signalen dat het op is, klinkt het. Ook hier zorgen de hoge aantallen voor een enorme druk op het systeem, met als opvallendste gevolg vertragingen bij het testen en het verkrijgen van de resultaten. De veelheid aan contacten zorgt er ook voor dat de tracing momenteel niet goed verloopt. Sommige personen die positief testen geven tot 70 of 80 verschillende nauwe contacten op die zij de voorbije dagen hadden.

LEES OOK. Absoluut record: 1.750 besmettingen op één dag in Limburg

Daarnaast is de situatie in de ziekenhuizen precair, vooral op de intensieve zorgen. Momenteel is meer dan 35 procent van de intensieve capaciteit in Limburg ingenomen door COVID-patiënten, zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden. Daardoor moeten er elke dag opnieuw moeilijke keuzes gemaakt worden over wie welke zorg krijgt. Bovendien wordt verwacht dat de nogmaals uitgestelde geplande zorg op lange termijn zeker gezondheidsgevolgen zal hebben. Volgens de crisiscel is een lichtpuntje dat de besmettingen in de Limburgse woonzorgcentra beperkt blijven tot enkele kleine clusters in een viertal woonzorgcentra.

“Het is duidelijk dat het virus dicht bij elk van ons zit. Iedereen kent in deze vierde golf wel iemand die besmet is en/of opgenomen is in een ziekenhuis. Dat maakt duidelijk dat de deltavariant die sinds de zomer dominant is, een zeer besmettelijk beestje is dat van elke gaatje in onze verdedigingslinie gebruik maakt om zich te verspreiden”, zegt gouverneur Lantmeeters.

Knop omzetten

“Net daarom is het belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. De combinatie van de maatregelen verkleint de kans op besmettingen. Het is dus een en-en-verhaal: én vaccinatie, én contacten beperken, én de veiligheidsafstand aanhouden, én mondmasker dragen, én zorgen voor een goede ventilatie van binnenruimten én handhygiëne in acht nemen”, aldus Lantmeeters. “Het belangrijke is in elk geval dat we zelf de knop in ons hoofd omzetten en ons veiliger gaan gedragen. Maak daarom voor jezelf uit of het echt nodig is om bepaalde contacten te hebben.”

De drie Limburgse hulpverleningszones, die deel uitmaken van de provinciale crisiscel, hebben alvast beslist om de feestelijke vieringen van hun patroonheilige Sint-Barbara op 4 december niet te laten doorgaan. Ook wordt het Galaconcert van het Militair Provinciecommando van 18 november geannuleerd. De dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg vervangt alle fysieke rampenoefeningen die de komende weken ingepland stonden door oefeningen op afstand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer