De Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Hongaarse premier Viktor Orbán.
Volledig scherm
De Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Hongaarse premier Viktor Orbán. © AFP/AP

Europese Commissie vraagt Polen en Hongarije om uitleg over rechtsstaat

De Europese Commissie zal brieven sturen naar Polen en Hongarije, zo is uit Europese bron vernomen. In de brief aan Polen vraagt de Commissie uitleg over de onafhankelijkheid van het gerecht en het respect voor de Europese wetgeving en rechtspraak. In de Hongaarse brief zou de Commissie het hebben over problemen met openbare aanbestedingen, belangenconflicten en corruptie. De twee landen hebben twee maanden de tijd om te antwoorden. 

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NAVO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtafweer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-systeem

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NA­VO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtaf­weer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-sys­teem

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. De EU-leiders zijn het grotendeels met elkaar eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, maar hebben daar volgens de Nederlandse premier Rutten tijdens de EU-top in Brussel nog geen concrete afspraken over gemaakt. Eerder op de dag riep NAVO-chef Stoltenberg lidstaten nog op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Palestijnse Zein (13) sterft nadat hij geraakt wordt door gedropt voedselpakket: “Kon niet wachten om een pakje rijst te bemachtigen”

    Palestijn­se Zein (13) sterft nadat hij geraakt wordt door gedropt voedselpak­ket: “Kon niet wachten om een pakje rijst te bemachti­gen”

    In november overleefde de 13-jarige Zein Oroq nog een luchtaanval waarbij bijna zijn hele familie om het leven kwam. Maar vorige week sloeg het noodlot toe. De Palestijnse jongen overleed aan zijn verwondingen nadat hij geraakt werd door een voedselpakket tijdens een dropping van hulpgoederen. “Het was een echte stormloop, iedereen had honger”, vertelt Zeins grootvader Ali.