© Reuters

Kyle Rittenhouse, de tiener die in de VS twee betogers doodschoot bij protesten tegen racisme, is vrijgesproken

Na bijna drie en een halve dag beraadslagen heeft de jury een verdict bereikt in de ophefmakende zaak rond de 18-jarige Amerikaanse Kyle Rittenhouse. De jongeman stond terecht voor moord, poging tot moord en andere aanklachten in verband met de schietpartijen in augustus 2020 in Kenosha. Hij werd vrijgesproken over de hele lijn.

De aanleiding van de zaak dateert eigenlijk al van 23 augustus 2020. Toen werd de Afro-Amerikaanse man Jacob Blake maar liefst zeven keer in de rug geschoten door een blanke politieagent na een melding van huishoudelijk geweld. Blake overleefde de schoten, maar raakte wel gedeeltelijk verlamd.

Het gewelddadige politieoptreden leidde tot heel wat protestacties, brandstichtingen en plunderingen. Tijdens een van die protesten is ook de toen 17-jarige Kyle Rittenhouse aanwezig. Rittenhouse, die uit de naburige staat Illinois komt, is er gewapend met een semiautomatisch geweer “om te helpen de orde te bewaren”. Hij doodt uiteindelijk twee (blanke) demonstranten en verwondt een derde, naar eigen zeggen uit zelfverdediging.

Daarvoor moest hij nu voor de rechtbank verschijnen. Maar de jury besloot hem vrij te spreken.

 ©  AP

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer