Gouverneur Cathy Berx ©  BELGA

Geen extra maatregelen in de provincie, maar weken van de laatste kans

Antwerpen -

Ondanks de zeer hoge coronacijfers in de provincie leverde het overleg tussen gouverneur Cathy Berx en de burgemeesters na het overlegcomité geen extra maatregelen op. “Vanaf wanneer grijpen we in? Als de besmettingscijfers zo blijven stijgen en de druk niet afneemt.”

Christoph Meeussen

De provincie Antwerpen kleurt stevig rood, zeker in de Kempen. In Arendonk liep de corona-incidentie intussen op tot 2.915 op 100.000 coronagevallen, de vierde hoogste incidentie in Vlaanderen. In Rijkevorsel (2.773) en Kasterlee (2.635) ligt die niet veel lager. De stad Antwerpen Antwerpen (998) Boom (957) en Zwijndrecht (924) tellen de – nog steeds hoge – laagste incidentie.

Afgelopen zondag kregen de burgemeesters nog een ‘toolkit’ doorgestuurd, een waaier van mogelijke maatregelen, die lokaal of provinciaal mogen worden afgekondigd, bovenop de federale verstrengingen zoals de mondmaskerplicht en de deeltijdse thuiswerkplicht.

Het gaat bijvoorbeeld om extra sensibiliseren, het beperken of stopzetten van activiteiten van sport- en jeugdverenigingen, het in beperkte groep winkelen, striktere horecaregels, of in extreme gevallen zelfs een avondklok. Maar na de federale maatregelen woensdag werden op het burgemeestersoverleg vrijdagmiddag geen extra maatregelen genomen.

Extreem hoog

“Er zijn nu geen provinciale maatregelen afgekondigd en ook geen gemeentelijke. We blijven het wel goed opvolgen”, zegt Cathy Berx na afloop. “De cijfers blijven extreem hoog en we hopen dat de versnelling van het aantal besmettingen vertraagt en dat we snel naar een plafond gaan. Zo kunnen we de druk op de zorg doen afnemen. Wanneer we wel ingrijpen? Als de besmettingscijfers zo blijven stijgen en de druk niet afneemt.”

Gemeenten moeten wel strikt toekijken op evenementen en markten. “Sommige gemeenten schrappen die met spijt in het hart zelf al. Andere nemen specifieke organisatorische maatregelen, zoals een covidpas-bandje per dag, zoals Lier wil doen.”

Stel vragen

“Inwoners blijf ik vragen de basismaatregelen nauwgezet te volgen, altijd en overal. Beperk uw contacten, houd afstand, doe dingen buiten, zet uw masker op. Ik hoop ook op sociale controle. Is een situatie niet veilig – tafels te dicht bij elkaar of slechte ventilatie – stel er dan vragen over.”

In de vergadering schoven ook de medewerkers/artsen van de eerstelijnszones aan. “Zij zagen er zichtbaar zeer vermoeid uit. De administratieve rompslomp voor hen is ongelooflijk. Ik heb de burgemeesters opgeroepen extra administratieve krachten ter beschikking te stellen, zoals de stad Antwerpen dat bijvoorbeeld erg goed doet.”

Zelftesten

“De systemen kunnen niet volgen: een code vragen, een uitslag krijgen, … Heel wat burgemeesters vragen of burgers die te lang moeten wachten op een officiële test ook voort kunnen met zelftesten en zo nodig isoleren. Als mensen daartoe bereid zijn, is dat zeker aan te raden.”

 

Kristof Hendrickx, burgemeester Arendonk (N-VA)

In Arendonk ondernemen ze voorlopig geen extra maatregelen. “De maatregelen gaan nu al redelijk ver, in die zin dat evenementen bijna onmogelijk zijn door de mondmaskerplicht”, meent burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) van Arendonk. Organisatoren haken vaak zelf af. De turnkring heeft al activiteiten opgeschort. Beperkingen op het winkelen of een andere maatregel uit die toolkit? Dat gaan we niet doen. Je moet nog vertrouwen leggen bij de mensen zelf. De burger heeft wel door dat het een collectieve zaak is die we nu moeten aanpakken.”

“En er mogen dan heel veel besmettingen zijn, ik ben ervan overtuigd dat we het aantal besmettingen moeten loskoppelen. Als velen positief testen, maar slechts beperkt ziek zijn, is dat een probleem? Is groepsimmuniteit dan geen optie?”

 

Ward Kennis, burgemeester Kasterlee (CD&V)

“Het was redelijk dramatische presentie van de federale gezondheidsarts die we kregen, over hoe de zorg eraan toe is en hoeveel mensen erdoor zitten. De sector zit aan zijn limiet. En dat met een enorme circulatie van het virus, onder meer in het onderwijs”, reageert Ward Kennis (CD&V), burgemeester van Kasterlee.

Extra maatregelen neemt hij niet in zijn gemeente. “Het is nu belangrijk de federale regels goed te handhaven. We hebben onze horeca alvast laten weten dat we goed gaan controleren. Op de coronapas, het mondmasker, maar ook de CO₂-meter. Die mag niet verstopt zitten of vlak bij het raam staan. Daar gaan we goed op toekijken, al is het ook met de nodige uitdagingen, na bijvoorbeeld een cluster bij de politie.”

“Zelf hebben we beslist fuiven in onze centra niet meer te laten doorgaan. Het is een haard van contacten en de mondmaskerplicht kan je er ook niet controleren.”

 

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen (N-VA)

“We waren geen vragende partij voor bijkomende provinciale maatregelen. Om draagvlak te behouden en de regels zo duidelijk mogelijk te maken, blijven deze trouwens best Vlaams of federaal”, meent Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De stad doet het momenteel relatief goed, maar we weten dat die situatie op zeer korte termijn kan veranderen. Bovendien zijn we de grootste zorgcluster van het land en zijn we daarom extra waakzaam om de druk op de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg zo veel mogelijk te verlichten. Ook moeten we de uitrol van de vaccinatiecampagne voor de derde prik verder organiseren. We monitoren de volgende weken nauwgezet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus