Enkele kleuterjuffen springen bij op de lagere school. © AF

Kleuterjuffen springen bij in lagere school na corona-uitbraak: “Dankzij hun hulp kunnen we het hoofd boven water houden”

Turnhout -

Bij Vrije Basisschool Sint Franciscus in Turnhout is een spontane solidariteitsactie ontstaan. Om het nijpend lerarentekort te verhelpen, springen de kleuterjuffen hun collega’s van de lagere school bij. Het team neemt allerlei taken op zich zoals alle bewakingen, verbeterwerk en zelfs volledige lespakketten.

Annelies Frederickx

“Onze school kreunt onder een lerarentekort”, begint directeur Lut Verheyen haar verhaal. “Deze vierde golf is werkelijk dramatisch en is veel zwaarder om dragen dan de voorgaande. Op dit moment zijn er elf leerkrachten afwezig en sommigen zelfs tot aan de kerstvakantie. Ik heb één externe vervanger gevonden, namelijk een gepensioneerde leerkracht die voor enkele weken het korps komt versterken. Voorts zijn alle zorgleerkrachten ingeschakeld, maar dan nog kwamen we handen te kort voor al het werk. Bovendien zitten er in elke klas vijf tot zeven leerlingen in quarantaine waardoor onze leerkrachten zowel fysiek als online moeten lesgeven. Om het overzicht te bewaren, gebruiken ze zelfs een spreadsheet. Allen zo weten ze nog welke leerling welke les gevolgd heeft of wie welke toets heeft afgelegd.”

Directeur Lut Verheyen (rechts) is het kleuterteam enorm dankbaar. © AF

De noodkreet van de directie is niet in dovemansoren gevallen, want de kleuterjuffen springen hun collega’s van de lagere school bij. “Donderdagochtend moesten we noodgedwongen de kleuterschool sluiten”, gaat Lut Verheyen verder. “Door de besmetting van de turnleerkracht zitten alle kleuters in quarantaine. De kleuterjuffen mochten wel nog naar school komen. Zij nemen nu taken op zich in de lagere school. Alleen zo kunnen we het hoofd boven water houden. Als directie ben ik uiteraard erg blij met die grote solidariteit. Ondanks alle tegenslagen heerst er een positieve vibe op school.”

De kleuterjuffen van Sint Franciscus namen de voorbije dagen tal van taken op zich. “De situatie werd vorige week al penibel. Toen zetten we al een eerste ludieke actie op poten”, vertelt Ilse Van Beurden. “We deelden vouchers uit aan de leerkrachten van de lagere school. Hun voucher konden ze inruilen voor een gratis bewaking. De voorbije dagen verslechterde de situatie nog aanzienlijk. Woensdagavond kregen we dan te horen dat al onze kleuters in quarantaine moesten. We hebben daarom spontaan aangeboden om te helpen in de lagere school. We nemen alle bewakingen op ons, en terwijl wij lessen overnemen, kunnen de collega’s leerlingen bijwerken.”

De kleuterjuffen springen bij waar nodig. © AF

De kleuterjuffen kwamen door hun solidariteitsactie natuurlijk wel in een andere wereld terecht. “Ik heb al godsdienstles gegeven en het hele team is bijvoorbeeld al mee gaan zwemmen”, gaat Ilse Van Beurden verder. “De te geven leerstof hebben we snel onder de knie, maar we hebben wel aan den lijve kunnen ondervinden dat het timemanagement in de lagere school veel strikter gebeurt. Onze hulp wordt wel enorm gewaardeerd. Niet alleen door de collega’s van de lagere school, maar ook door de leerlingen en hun ouders. Donderdag keren onze kleuters terug naar school. Dan pakken we onze gewone taken weer op, maar de vouchers blijven uiteraard wel geldig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER