Grootste euro-stablecoin is voor onervaren beleggers “toegangspoort tot de cryptomarkt”

STASIS is een bedrijf in de crypto-industrie dat z’n eigen stablecoin uitgeeft: de EURS. In tegenstelling tot Tether, de stablecoin met de hoogste marktwaarde, is EURS niet gekoppeld aan de dollar, maar aan de euro. Het verschil in handelsvolume met Tether is gigantisch: de laatste 24 uur alleen werd voor ongeveer 97 miljard dollar aan Tether verhandeld; bij EURS gaat het om 5 miljoen euro. Maar STASIS-CEO Gregory Klumov ziet ook voor zijn bedrijf kansen “omdat de dollar in de toekomst aan dominantie gaat inboeten” en we “de komende jaren een toenemend gebruik van dollaralternatieven zullen zien”. Business AM had een gesprek met de fintech-directeur.

Waarom is dit belangrijk?

Een stablecoin is een cryptomunt of een digitale munt met klassieke valuta, zoals de dollar of de euro, als onderpand. Waar de markt de prijs van een “normale” cryptomunt bepaalt, worden er bij een stablecoin extra garanties ingebouwd rond de stabiliteit van de munt. Op die manier moet een stablecoin aantrekkelijker zijn om mee te betalen. Met stablecoins als betaalmiddel kun je ook toegang krijgen tot de cryptomarkt die helemaal geen banden meer heeft met de traditionele financiële wereld: DeFi.

Kun je onze lezers iets meer vertellen over je stablecoin?

Gregory Klumov: “Ja. Het is momenteel de grootste, niet aan de dollar-gekoppelde stablecoin op het gedistribueerde grootboek. De munt werkt op verschillende blockchains op dit moment, niet alleen Ethereum, maar ook Algorand, en verschillende layer-2-oplossingen. EURS is voor onervaren beleggers de toegangspoort tot de cryptomarkt. Je kunt gemakkelijk instappen en wat stablecoins kopen voor hetzelfde bedrag in euro’s, en dan toegang krijgen tot DeFi-markten. Je kunt toegang krijgen tot Bitcoin, Ethereum of andere stablecoin-markten. Het omgekeerde is ook mogelijk. Daarnaast bedienen we momenteel een aantal DeFi-oprichters met hun aandelen.”

“En, zoals je weet, zijn veel instellingen bezig met het alloceren van kapitaal aan digitale activa. Tot op zekere hoogte fungeren wij als een brug tussen deze liquide alternatieven, digitale activa en traditionele kapitaalmarkten.”

Hoe groot is de rol van je bedrijf in de bloeiende DeFi-industrie in Europa?

Klumov: “Heel groot. Wij begonnen te groeien toen DeFi-markt vorige zomer begon aan te trekken, en we blijven dagelijks klanten van die sector aantrekken. We hebben DeFi-oprichters of mensen die werken aan DeFi projecten – in hun boeken gebruiken ze de euro als valuta. Dus houden ze EURS aan. Ze gebruiken onze stablecoin als een natuurlijke pasvorm om ofwel hun winsten te gelde te maken, of gewoon een deel van hun activa veilig te bewaren in een weinig volatiel actief. Ook wat de antiwitwas- en KYC-wetgeving aangaat is onze stablecoin interessant: we kunnen de bron van hun fondsen nemen en bewijzen aan het financiële marktsysteem dat het legitiem kapitaal is dat naar de DeFi-markt gaat.”

Ik weet dat Tether een beetje een probleem is in de Verenigde Staten, omdat de regelgevers ginds er niet echt zeker van zijn dat hun dollarreserves zo groot zijn als ze beweren. Hoe zit het met de regelgevers in Europa?

Klumov: “Vanaf dag één worden we gecontroleerd door een Big Four-firma (Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC). Ze hebben toegang tot al onze rekeningen en ze kunnen in realtime bijhouden hoeveel activa we hebben tegenover het aantal stablecoins dat is uitgegeven op verschillende blockchains. En dat is vanaf dag één mijn prioriteit geweest, om maximale transparantie te bieden aan de gemeenschap. Welke regelgeving er in de toekomst ook komt, wij zullen eraan voldoen. Tot dusver opereren wij in een zelfgereguleerde omgeving en onze klanten, onze bankpartners, onze advocaten en directeuren zijn tevreden. Op dit moment hebben we geen problemen met de manier waarop we onszelf hebben gestructureerd, maar welke regelgeving er ook komt, we zullen eraan voldoen.”

Malta, Kazachstan… Europa

STASIS is als onderneming gevestigd in de eurozone; sinds 2018 zetelt het op “blockchain-eiland” Malta. De Muscat-regering, die de mediterrane ministaat als blockchain-vriendelijk in de markt zette, is al een tijdje ten val gebracht. De ernst van de schandalen die die val noodzakelijk maakten, geeft die hele blockchain-campagne een beetje een wrange nasmaak. Ben je nog steeds tevreden met je keuze voor Malta?

Klumov: “Ja, dat zijn we. Allereerst waren onze verwachtingen zeer hoog en het wettelijke kader voor digitale activa klonk echt veelbelovend. De regering was zeer ontvankelijk voor onze opmerkingen. Maar uiteindelijk gaat het niet om de lokale wetgeving, maar om de nationale wetgeving en een regelgevingskader dat aan kleinere landen wordt opgelegd, ongeacht wat zij lokaal willen implementeren. Het is het banksysteem dat de sleutel behoudt tot de wereldwijde financiële markten.”

“De Maltese Virtual Financial Assets Act is er dus gekomen, maar is een beetje irrelevant in het huidige klimaat. Omdat het niet uitmaakt of je deze classificatie hebt of niet; je moet nog steeds apart onderhandelen over je bankrelaties en het helpt helemaal niet om een geclassificeerde onderneming te zijn of niet. In dat scenario waren de verwachtingen hooggespannen, maar de uitkomst is wat teleurstellend.”

“De rest is veelbelovend. Malta maakt deel uit van de Europese Unie en wij beheren de stablecoin die door de euro wordt gedekt. We hebben dus de mogelijkheid om transacties te doen met Europese klanten. Daarnaast is Malta als jurisdictie historisch gezien heel goed geweest voor vermogensbeheerders en bedrijven die activa met een lange looptijd hebben. Veel Duitse, Deense en Nederlandse bedrijven met pensioenfondsen zitten in Malta om dezelfde reden: het vermogen om langetermijnactiva aan te houden die iets opbrengen.”

“Maar we zitten niet alleen in Malta. We hebben een kantoor in Riga, Letland. We hebben een paar partners in Oostenrijk, Wenen. We hebben een ontwikkelingsteam in de GOS-landen; Kazachstan en Rusland. We zitten dus over heel Europa.”

Over Kazachstan gesproken: ooit gingen jullie de digitale centrale bankmunt (CBDC) van dat land verzorgen. Gaat dat project nog door?

Klumov: “Nee. Dat werd in de wacht gezet in 2018, toen we in Malta arriveerden.”

De reden waarom CBDC’s massaal zullen mislukken

Het project van STASIS werd dus een stablecoin. Tussen CBDC’s en stablecoins: welke van de twee heeft volgens jou de meest interessante toekomst? Uiteraard ga je stablecoins zeggen, maar is het CBDC-fenomeen een beetje een bedreiging voor de cryptowereld of zie je dat niet zo?

Klumov: “Ik denk het niet, want het is onvermijdelijk dat er een eigendomslimiet zal zijn. Anders zal het geen bedreiging zijn voor de stablecoin-markt, maar voor de commerciële bankdepositomarkt. Zoals commerciële banken werken, trekken ze kapitaal aan in de vorm van deposito’s en lopende rekeningen. De manier waarop ze concurreren is dat ze proberen hun kredietrisico te verlagen in de ogen van de consument. Zij vergaren dus kapitaal, zij maken winst en zij doen al het mogelijke om de consument te overtuigen dat ze het imago van een stabiele instelling hebben. Als in Europa de bank failliet gaat, heb je maar 100.000 euro van een verzekeringsfonds tegoed. Dat betekent dat alles boven de 100.000 euro, als je het bij een van deze instellingen opslaat, risico loopt. Het belangrijkste is dan: kun je gecompenseerd worden voor het nemen van dat risico? Het probleem met een negatief renteklimaat is dat niemand wordt gecompenseerd voor het risico als hij of zij geld inbrengt in het commerciële banksysteem.”

“Als je in een dergelijke omgeving een risicovrij instrument als een CBDC introduceert, ben je van de ene dag op de andere alle commerciële bankdeposito’s kwijt. Omdat het gewoon geen zin heeft om geld bij de commerciële bank te bewaren tegen een negatieve of nulrente en niet voor dit risico gecompenseerd te worden. Als je een alternatief hebt, kun je het bij de centrale bank opslaan tegen dezelfde voorwaarden en zonder risico. Dus dit is de reden waarom CBDC’s massaal zullen mislukken.”

Aandeel van euro in internationaal betalingsverkeer gestegen

Was voor je bedrijf een stablecoin die de koers van de dollar volgt toch geen beter idee geweest?

Klumov: “Zoals je ziet, domineren dollar-stablecoins de markt. Ik denk nog steeds dat we in de komende jaren een toenemend gebruik van dollar-stablecoins zullen zien. Maar: je moet begrijpen dat er ook een grote macrotrend is. De Verenigde Staten hebben een aanzienlijk begrotingstekort en tekort op de lopende rekening, dat onvermijdelijk zal worden gefinancierd door dollarinflatie en dollarcreatie. Ik verwacht dat er in het komende decennium een verschuiving zal plaatsvinden naar alternatieve valuta’s als verrekeningsmiddel. Het is al aan het gebeuren…”

Als betaalmiddel bij contracten bedoel je?

Klumov: “Ja, voor alles. Dus als je een wereldwijde betaling wilt doen voor goederen, diensten of wat dan ook in de wereld, verkiezen mensen de euro boven de dollar, en die trend is de laatste vijf jaar versneld. Sindsdien is niet alleen het Amerikaanse microbeleid verslechterd, maar ook het toezicht op correspondentbanken die dollars aanhouden en ermee transacties uitvoeren.”

“Je kunt in euro betalen en er zeker van zijn dat je tegenpartij gewoon vertrouwt op wat je hebt verstrekt. Dit is nu al merkbaar in het internationale betalingsverkeer. Begin jaren 2000 was het wereldwijde aandeel van dollarbetalingen bijna 40 procent. Nu is dat ongeveer 30. Maar wat belangrijker is, het aandeel van de euro in het betalingsverkeer is gestegen van ongeveer 15 procent naar 25 plus. Ik denk dat die trend onvermijdelijk ook zal doorzetten naar digitale activa, waar mensen vaker de euro als vereffeningsvaluta zullen gaan gebruiken.”

Tot slot, hoe zie je de toekomst voor je bedrijf?

Klumov: “We zullen doorgaan met het implementeren van onze strategie om de meest transparante digitale activa van de markt te produceren en het multi-blockchain stablecoin-project uit te bouwen. We zullen volgende maand een grote software-update uitrollen, een infrastructuurprotocol gerelateerd aan Web 3.0. Ik ben best trots op waar we nu staan, het team dat ik heb opgebouwd, en de vooruitzichten van deze marktplaats omdat dit hét infrastructuurprotocol is voor de toekomstige groei van het bedrijf.”

TED-talk van de STASIS-CEO — bron: YouTube

(kg)

Meer