© ATV

Scheldekaaien op het Zuid worden park, aanleg start begin volgend jaar

Antwerpen -

Over anderhalf jaar ligt er aan de Scheldekaaien een parkje met 149 bomen, sportvelden en een verhoogde dijk. De kaaien tussen de Sint-Michielstraat en het reeds aangelegde deel is klaar tegen de zomer van 2023.

Patrick Van de Perre

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) leverde vrijdag de omgevingsvergunning af voor de heraanleg van de Scheldekaaien Sint Andries en Zuid fase II. Dat is het 320 meter lange gebied langs de Schelde tussen het reeds heraangelegde deel en de Sint-Michielstraat.

De aanleg start begin volgend jaar. Concreet komt het erop neer dat de verharding in het gebied bijna gehalveerd wordt. In de plaats komen er 149 bomen, twee sportvelden en een skatezone. Alles bij elkaar zal er na de aanleg 3.500 m² groen zijn.

Een sportveld, bomen en plek om te skaten. ©   PROAP

“Nu de omgevingsvergunning is afgeleverd kan in januari gestart worden met de werken. Er komen op dit stuk Scheldekaaien veel bomen die op termijn voor voldoende schaduw zullen zorgen. Het gaat onder meer om treurwilgen, iepen, haagbeuken of esdoorns. Het is de ideale airco tegen de hittestress in steden zoals Antwerpen”, zegt Zuhal Demir.

Sint-Michielsbastion zichtbaar

Na de werken zal ook een deel van het Sint-Michielsbastion zichtbaar zijn. Het wordt geïntegreerd in de kaaivlakte. Verder wordt de rijweg op de Sint-Michielskaai heraangelegd met een voetpad, een fietspad in beide richtingen en een parkeerstrook.

Het historisch hekwerk, dat de rijweg van de kaaien scheidt, blijft bewaard. Net zoals de leilindes die langs de hekken staan. De bloklindes aan de gevelzijde worden vervangen door nieuwe bomen.

Een deel van het Sint-Michielsbastion wordt blootgelegd. 

De aanleg van dit deel van de Scheldekaaien is een experiment. Voor het eerst plant het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa groen op de overstromingszijde van de kaaien achter de toekomstige dijkverhoging. Precies daarom is er gekozen voor bomen die bestand zijn tegen wind, zon en zout of brak water.

“Verharding systematisch afbouwen”

“In vergelijking met de oorspronkelijke plannen komt er de helft meer groen op dit deel van de kaaien. Het is een onderdeel van de systematische vergroening en ontharding van het openbaar domein. Wanneer dit deel van de kaaien klaar is, zal op deze plek het regenwater in de grond kunnen infiltreren. Ook op de plekken waar kasseien liggen”, legt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) uit.

De aanleg is onderdeel van het masterplan Scheldekaaien. De strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate in het Zuiden wordt volledig opnieuw aangelegd. Dat is nodig om de stad te behoeden voor de stijging van de zeespiegel.

Tegelijkertijd wordt ook het openbaar domein aangepakt. De uitvoering van het volledige masterplan duurt ongeveer vijftien jaar en een aantal kaaizones zijn al aangelegd. De verwachting is dat de kaaien over een jaar of tien volledig klaar zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER