© Luc Daelemans

Hoe je van een fermette een moderne woning maakt: kijk binnen in de verbouwing van Nele en Thomas

Ze verhuisden van Antwerpen terug naar Maaseik en waren al een tijdje op zoek naar een woning. De fermette uit de jaren tachtig in hun buurt sprak hen niet direct aan. Tot Nele en Thomas besloten om verder te kijken dan de buitenmuren en het typische uitzicht. Ze maakten er een moderne, lichte en open woning van.

Kizzy van Horne

Atypische fermette

 © Luc Daelemans

“We wonen in een atypische fermette met hoge plafonds en toch nog veel licht. De uitbouw was er al, maar was een stuk lager. We hebben die naar boven getrokken en gekozen voor veel ramen voor veel licht en zicht op de tuin.”

Verborgen badkamerraam

 © Luc Daelemans

“We behielden de ruimtes, en dus ook de badkamer aan de voorzijde van de woning. Omdat ik niet altijd met de gordijnen dicht in bad wil, plaatsten we aan de voorzijde van de woning een betonnen muur. Het geeft meteen ook een modernere aanblik aan het huis.”

Eenheid in kleur

 © Luc Daelemans

“Omdat we allebei nogal introvert zijn en thuis helemaal tot rust willen komen, kozen we voor een sober en licht interieur. De basis is licht. We voegen hier en daar accenten toe met decoratie. Al hebben we ook niks tegen de muren hangen. Dezelfde materialen komen terug in de keuken, de maatwerkkasten in de living en in de badkamer.”

Keuken achter de muur

 © Luc Daelemans

“Ik ben geen kokin, dus het is vooral een functionele leefkeuken, waar we ’s avonds met z’n allen rond het eiland hangen. Ook in de keuken staat niks te veel.”

Leeshoek

 © Luc Daelemans

“De leesstoel is Le Sac van het Limburgse merk Indera. Het is Thomas zijn favoriete plek waar hij in het weekend de krant leest en zicht heeft op de tuin. Ikzelf zit liever in de zithoek aan de voorzijde van het huis, omdat daar ’s ochtends het zonnetje fijn door het raam schijnt.”

Creatief werk

 © Luc Daelemans

“De schilderijen op de kast in de leefruimte zijn eigen werk. Het zijn creatieve uitspattingen in gips waar herinneringen in verwerkt zitten, zoals het touw rond mijn bruidsboeket en stenen van op vakantie.”

Hart van de woning

 © Luc Daelemans

“De lange tafel is het hart van de woning. We zitten er vaak. Eten er ’s avonds samen. De kinderen knutselen er en maken huiswerk. De tafel kwam mee uit ons vorige huis, maar leek hier plots zo klein in de open ruimte, dus lieten we ‘m een stukje vergroten.”

Knusse televisiehoek

 © Luc Daelemans

“We plaatsten de televisiehoek in het middelste en meest donkere gedeelte van de leefruimte. We kozen voor een grote en diepe zetel waar we met z’n allen ’s avonds languit televisie kunnen kijken.”

Aparte zithoek

 © Luc Daelemans

“In het voorste gedeelte creëerden we een aparte zithoek waar we met vrienden een aperitiefje drinken bij de haard. Ik zit er ook vaak te lezen wanneer de kinderen televisie kijken. Het is een gezellige plek.”

Verborgen bovenverdieping

 © Luc Daelemans

“Er was geen trap naar boven. De bovenverdieping werd door de vorige bewoners zelfs niet als zolder gebruikt. Zo’n verloren ruimte. We maakten er de slaapverdieping van de kinderen van. Ze hebben er elk hun eigen slaapkamer, douchekamer en we hebben nog twee logeerkamers.”

Hotelgevoel

 © Luc Daelemans

“Wij slapen op de benedenverdieping. We richtten de slaapkamer rustig in met een vast tapijt en een open badkamer voor extra hotel- en vakantiegevoel.”

Bureau in de kelder

 © Luc Daelemans

“Vroeger was het een ondergrondse garage, maar wij richtten er onze bureau in. Handig toen we met corona thuis moesten werken. Op de kelderverdieping veranderden we weinig. We behielden er zelfs de drukkere donkere vloer. Daar mag dat, want tijdens de werkuren mag het onrustig en chaos zijn. Als we daarna maar weer in alle rust boven thuis kunnen komen.”

HUISGEHEIMEN

Nele Pieters (37) en Thomas Verswyver (36) besloten na lang zoeken om de fermette met ideale ligging en grote tuin voor de kinderen te kopen. Ze behielden de structuur, maar maakten er een open en lichte woning van. Samen met hun kinderen Elle (6) en Jul (3) komen ze hier elke dag in alle rust thuis.

Leukste plek in huis?

“De zithoek aan de voorzijde. Je hebt er zicht op de voortuin en kijkt zo door naar de achtertuin. Het is er gezellig bij de open haard. Op vrijdagavond genieten we er van een aperitiefje. Een heilig moment voor ons.”

Meest hatelijk plek?

“In de lente: de tuin. Het is een grote tuin waar veel onkruid geplukt moet worden. Dat hadden we toch onderschat.”

Dit red ik uit de brand?

“Als eerste de kinderen, daarna de spullen met de grootste emotionele waarde. Zoals het stoeltje van mijn moeke in onze slaapkamer en de reissouvenirs uit Thailand, Jordanië, enzovoort.”

Rommelkot?

“Een gedeelte van de kelder. Al probeer ik rommel te vermijden. Ik ben van nature al een chaoot en met een teveel aan spullen creëer ik nogal snel rommel. De kasten in de living zijn ook kleine rommelkotjes. Ze steken vol speelgoed van de kinderen.”

Trucje om geld uit te sparen?

“Durf het huis te bewaren zoals het is. Iedereen raadde ons aan om naast de lik verf op de gevel ook een ander dak te leggen. Maar het dak is nog perfect in orde, waarom zouden we hier dan enkel voor het uitzicht veel geld in steken?”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws