©  Jan Van der Perre

DISCUSSIE. “Mensen met een beperking zijn onzichtbaar”: wat moet er gebeuren?

“Mensen met een beperking zijn onzichtbaar. Het zijn tweederangsburgers die al decennialang het slachtoffer zijn van gestructureerde en door de overheid betaalde uitsluiting.” Beno Schraepen, die zich al dertig jaar bezighoudt met het mank lopen van een inclusief Vlaanderen, stelt het scherp.

Hoeveel mensen met een beperking ken jij? Heb je contact met kinderen, jongeren of volwassenen met een handicap die in je buurt wonen? Weet je eigenlijk wel of ze in je buurt wonen? Zie je in tv-series personages met een handicap? Worden die dan gespeeld door acteurs met een beperking? En wordt iemand met een beperking ooit om een mening gevraagd die niets met zijn handicap te maken heeft?

Al op de eerste bladzijden van hun boek Excluses, wat uitsluiting doet met mensen confronteren Beno Schraepen, docent orthopedagogie aan de AP Hogeschool, en stand-upcomedian William Boeva de lezer met de “onzichtbaarheid van mensen met een beperking”. “Tv-programma’s over mensen met een beperking? Sorry, ik vind dat niet schattig, maar beledigend”, zegt Boeva onder andere in het interview dat we met hem en Beno Schraepen hadden.

LEES OOK: William Boeva klaagt uitsluiting van mensen met beperking aan: “Waarom kan ik geen advocaat spelen? Ik heb daarvoor gestudeerd!”

Zijn mensen met een beperking onzichtbaar in onze samenleving? En wat moet er gebeuren om het tij te doen keren?

 inke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER