Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws

Gent zegt alle eindejaarsevenementen af: geen Winterfeesten, Sint, eindejaarsvuurwerk of nieuwjaarsreceptie

Gent zegt alle eindejaarsevenementen af: geen Winterfeesten, Sint, eindejaarsvuurwerk of nieuwjaarsreceptie
Beeld Wannes Nimmegeers

‘Het systeem kraakt, we kunnen niet anders.’ Daarmee beslist de stad Gent om de Winterfeesten - gepland van 9 tot 31 december - alsnog af te gelasten. Maar ook de aankomst van Sinterklaas zondag, het eindejaarsvuurwerk én de nieuwjaarsreceptie in januari worden geschrapt.

Met een piek van 412 besmettingen op één dag eerder deze week, en ziekenhuizen die kraken onder de druk van het aantal coronapatiënten , kon Gent moeilijk anders. Het afgelasten hing al dagen in de lucht, maar de stad leek de knoop maar niet te willen doorhakken. Het is dan ook niet makkelijk. Voor de Gentse Winterfeesten zou de opbouw volgende donderdag al starten.

Maar een buitenevenement organiseren voor meer dan 100 mensen moet verplicht met CST, en dat is voor de Winterfeesten moeilijk te organiseren. Het is onmogelijk om het Sint Baafsplein, de Korenmarkt en het Veerleplein en alle straten daartussen af te sluiten en te laten controleren door stewards. 

‘We kunnen niet anders’ 

Ook de aankomst van Sinterklaas, die nu zondag gepland stond, wordt last minute afgeblazen. In één beweging beslist de stad ook om geen eindejaarsvuurwerk te organiseren, én geen nieuwjaarsreceptie voor alle Gentenaars in januari. 

“Ik heb vanmorgen met de medische experten samengezeten, vanmiddag met onze crisiscel”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Ik heb ook alle ziekenhuizen gebeld. De situatie is heel accuut, er is veel personeelsuitval, er zijn veel patiënten. Het zijn moeilijke beslissingen om te nemen, maar we kunnen niet anders. We moeten contacten vermijden, en dus gaan we niks meer organiseren op ons openbaar domein. Zelfs de Sint laten we morgen niet aanmeren. We moeten onze zorgsector overeind houden.”

‘Drama voor standhouders’ 

“Dit is waanzin, dit is een drama”, zucht organisator Quinten Goekint van Look i Like. “Voor alle duidelijkheid, dit is niet de schuld van de stad Gent. Dit is de overheid die het gewoon onmogelijk heeft gemaakt om nog zaken te organiseren. Een CST in een stadscentrum, dat gaat gewoon niet. Maar dit is vooral een drama voor die 150 standhouders die klaarstonden. Hun bestellingen zijn geplaatst, hun standgeld betaald. Wie gaat die mensen vergoeden? Wij staan met onze rug tegen de muur.” 

De beslissing komt er een week na de enorme drukte op het lichtfestival in Gent.