© atv

Wij bezochten de LEGO-beurs in Antwerp Expo: Star Wars, het Centraal Station en héél veel blokjes

Antwerpen -

Voor fans van LEGO is het jaarlijkse Brick Mania een hoogdag. Ook dit weekend trekt de beurs in Antwerp Expo heel wat publiek. Ze komen van heinde en verre en kunnen er niet alleen sets kopen, maar ook talloze, minutieus in elkaar geknutselde bouwwerken bewonderen, van Laurel & Hardy en Star Wars tot Antwerpen-Centraal. De leeftijd van de bezoekers loopt uiteen want niet alleen jong, maar ook minder jong speelt graag met de beroemde blokjes. “Tijdens het bouwen kan je opnieuw even kind zijn.”

mibl

Zo treffen we voor de ingang Patrick Hofmans (63). De gepensioneerde vrachtwagenchauffeur uit Stekene heeft zijn buit al binnen: bouwpakketten van een vrachtwagen met een oplegger (inclusief helikopter) en een graafmachine. “Ik reed vroeger met uitzonderlijke transporten en ben er nog steeds door gefascineerd.“

Patrick ontdekte LEGO amper een jaar geleden. “Een kleinkind van mijn zuster was daar mee bezig en ik vond dat wel interessant. Sindsdien ben ik er aan verslaafd geraakt. Ik ga ook graag vissen op zee, maar als dat ’s winters niet kan, dan is dit een perfect alternatief.”

De bouwdoos met de oplegger is een tweedehands exemplaar. “Maar alle blokjes zitten er nog in hoor. Enfin, dat hebben ze toch beloofd.”

Patrick Hofmans heeft zijn buit al binnen. © Patrick De Roo

Dark ages

Verspreid over 4.000 vierkante meter verkopen standhouders niet alleen LEGO, maar tonen ze er ook hun zelfgebouwde kunstwerken. Zo maakte Tom Gilson (39) uit Leuven met een paar kameraden een indrukwekkend tableau met bekende elementen uit het Star Wars-universum.

Zelf bouwde hij onder meer de Millennium Falcon, het ruimteschip van Han Solo. “Ik begon als kind met de blokjes te bouwen, maar op mijn zestiende kwamen de dark ages zoals we dat noemen. De interesse was weg. Maar die gaan voorbij. Zo ben ik er zelf tien jaar geleden opnieuw mee begonnen. Het is heel plezant want tijdens het bouwen kan ik even terug kind zijn.”

Tom Gilson is een grote fan van Star Wars en bouwde de Millennium Falcon na. © Patrick De Roo

Jack Meerman (60) kwam van het Nederlandse Vlissingen naar Brick Mania afgezakt. Ook hij is een echte fan en heeft zelfs een lijst bij waarop hij kan nakijken welke blokjes hij nog nodig heeft.

“Ik ben gehandicapt en ik moet toch iets doen he? Al was het eigenlijk een idee van kennissen, die me mijn eerste bouwdoos gaven. Ondertussen heb ik al een hele verzameling. Ik woon klein en mijn hele woning staat vol LEGO. En eens ik iets gemaakt heb, wordt het niet meer afgebroken. Alle afgewerkte bouwwerken worden in dozen bewaard.”

Jack Meerman breekt zijn bouwwerken nooit af. © Patrick De Roo

Overleggen over de Titanic

Glenn Hermans (44) en zijn zoon Senne (14) uit Linkeroever keken heel erg uit naar hun bezoek aan Antwerp Expo. “We zijn nog maar net binnen en hebben al een LEGO-set gekocht, de Volkswagen Transporter. Zelf zouden papa en ik ook graag de Titanic mee naar huis nemen. Dat is een nieuw model en kost 750 euro. Daarvoor moeten we helaas eerst met mama overleggen,” zucht Senne.

Glenn vult aan: “Het is niet goedkoop, maar de blokjes gaan voor de rest van je leven mee en kunnen aan een volgende generatie worden doorgegeven. We hebben thuis minstens dertig sets, waaronder verschillende treinen en zowat alles op het vlak van brandweer en politie. We hebben ook een speciale LEGO-kamer met een grote tafel, waar we samen alles bouwen.”

Glenn Hermans en zoon Seppe hebben hun eigen LEGO-kamer. © Patrick De Roo

Twaalf miljoen blokjes

Een van de hoogtepunten op deze editie van Brick Mania is een replica van de voorkant van het Antwerpse Centraal Station, een werk van Peter Feys (41) uit Izegem waar 57.000 blokjes aan te pas kwamen. “Ik werk zelf bij de NMBS als loketbediende in Brussel-Zuid. Maar als je als bouwwerk moet kiezen tussen Brussel-Zuid en Antwerpen-Centraal, dan is de keuze rap gemaakt.”

Hetgeen hier te zien is nog maar een fractie van het geheel: “Ik ben niet alleen het volledige station aan het nabouwen, maar ook het Astridplein, de De Keyserlei en alles wat er bij hoort.”

Het project moet tegen 2030 - de 125ste verjaardag van het Centraal Station - voltooid zijn. In totaal komen er maar liefst twaalf miljoen blokjes aan te pas. “Elke dag ben ik onderweg naar en van mijn werk op mijn tablet bezig met het ontwerpen van nieuwe stukken. Dat maakt LEGO zo bijzonder: met blokjes op elkaar zetten kan je zonder talent voor pakweg schilderen of beeldhouwen toch creatief zijn.”

Peter Feys bouwde de gevel van het Centraal Station na. En dat is nog maar het begin. © Patrick De Roo

© Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

www.belug.be/brickmania
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER