© DBA

Ook Antwerpse overheidstop ontvangt riante lonen: “Weerzinwekkend”

Niet alleen het management van Eandis, maar ook de topmanagers van de ZNA Ziekenhuizen en het Gemeentelijk Havenbedrijf verdienen fors meer dan premier Michel. Wouter De Ploey, CEO van ZNA, is de absolute grootverdiener met een jaarloon van 450.000 euro bruto. “Weerzinwekkend”, vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Dat is twintig keer het jaarloon van een gewone verpleegkundige.”

vdaa, pvb

PVDA-voorzitter en gemeenteraadslid Peter Mertens jaagt al jaren op de lonen van de ZNA Ziekenhuizen, het Zorgbedrijf en het Gemeentelijk Havenbedrijf. “De voorbije jaren hebben wij vier keer duidelijkheid gevraagd over de toplonen”, aldus Mertens. “Maar al die jaren hebben we nooit een bedrag op papier gezien. Nu er een politieke crisis is ontstaan rond de graaicultuur bij de overheid, raken de bedragen blijkbaar wel bekend.”

Naast ZNA-topman Wouter De Ploey ontvangt ook havenbaas Jacques Vandermeiren een brutoloon dat hoger is dan dat van de eerste minister. Johan De Muynck, CEO van het Zorgbedrijf, zit onder de norm, met 220.000 bruto per jaar.

“Het gemeentedecreet bepaalt dat topfunctionarissen bij de stad niet meer mogen verdienen dan de stadssecretaris”, aldus Mertens. “Als je daar toch van afwijkt, hou je dan op zijn minst aan de premiernorm, die bepaalt dat een topmanager niet meer dan 290.000 bruto mag verdienen”

De overige topfunctionarissen bij de stad en haar dochterondernemingen verdienen een brutoloon dat lager ligt dan dat van de stadssecretaris, die een brutoloon van 174.000 euro bruto verdient.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER